Nytt

David Cameron får hard kritikk fra sine egne for å stille seg bak USAs vedtak om å sende våpen til opprørerne i Syria. Hans fremste utfordrer, Londons borgermester Boris Johnson, sier det vil være galskap å sende våpen til Syria.

Johnson sier den eneste fornuftige politikk er å arbeide for en våpenhvile, etterfulgt av en fredskonferanse.

Arming the Syrian rebels would be disastrous because Britain would be “pressing weapons into the hands of maniacs”, says Boris Johnson.

The Mayor of London warns David Cameron that the UK must not use Syria as an “arena for muscle-flexing” and says that any weapons sent to the country’s opposition could end up in the hands of al-Qaeda.

Johnson er ikke den eneste politiker på regjeringssiden. Også liberaldemokratenes Nick Clegg er mot å sende våpen til Syria. Det samme mener tidligere hærsjef Richard Dannatt og erkebispen av York.

Lord Dannatt, former head of the Army, warned that supplying arms to the Syrian opposition could turn into a “much larger intervention”.

“It’s a very complex situation,” he said. “And I think there is a real danger of an arm going in a mangle.”

He said the risk of supplying small arms is that it “becomes the thin end of the wedge”.

The Archbishop of York, Dr John Sentamu, warned that arming the rebels could be a “naive position to take” because it is impossible to know who the “good guys” are.

Julian Lewis, a Tory MP, said it would be “suicidal” for Britain to hand arms to an opposition known to include extremist elements.

David Cameron møtte Vladimir Putin søndag og Putin viste med noen retoriske grep hva en væpning kan komme til å koste politisk: – Ville dere gi våpen til kannibaler, spurte Putin og siktet til videoen av en opprørsleder som spiser deler av hjerte og lunge til en regjeringssoldat, etter først å ha revet opp brystet på den falne. Videoen ble lagt ut på youtube, men er nå fjernet.

Han ble spurt av pressen om han følte han hadde blod på hendene. Putins svar indikerte at det kunne Cameron komme til å få.

Asked by reporters whether he had “blood on his hands” for arming the Assad regime, Mr Putin said that his nation had acted in accordance with international law by delivering arms to the Syrian government.

He added: “I believe you will not deny the fact that one should hardly back those who kill their enemies and eat their organs – all that is filmed. Do you want to support these people? Do you want to supply arms to these people?”

Mr Cameron faces growing political opposition at home amid suggestions that he is in favour of joining the Americans in helping to assist rebels. He has been warned that he could be defeated in the Commons if he tries to win a parliamentary agreement for Britain to arm the rebels.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/10124089/Boris-Johnson-Dont-arm-the-Syria-maniacs.html