David Davis. Foto: Toby Melville/Reuters/Scanpix

Ikke før hadde Theresa May lykkes å formulere en politikk for hvordan forholdet til EU skulle være etter Brexit, før hennes egen sjefforhandler David Davies sier opp. Det er et dramatisk nederlag for May.

Også hans stedfortreder, Peter Baker, går av. Det understreker alvoret.

Davies sier at forhandlingsopplegget er det samme sm fortsatt medlemskap i gavnet om ikke i navnet. Britene har heller ikke fått noe svar fra EU sentralt på hva de mener om forslaget.

– Retningen politikken tar vil i beste fall etterlate oss i en svak forhandlingsposisjon, kanskje i en posisjon vi ikke kommer oss ut av, skriver Davis i sitt oppsigelsesbrev til statsminister Theresa May. (NTB)

EU-forhandlingene er ved å rive det konservative partiet i filler. Hvordan May kan gå inn for et forslag som hennes egen forhandler er mot, er vanskelig å forstå.

Hvis 48 parlamentsmedlemmer ber om det, må det holdes tillitsvotum om Mays lederskap.

Men heller ikke Brexit-tilhengerne er enige. De to mest fremstående Brexit-politikerne, Michael Gove og Boris Johnsen, stemte for regjeringens forhandlingsplan slik den ble lagt frem på møtet på Chequers forrige fredag.

Johnson kalte den en «velpolert bæsj», men stemte likevel for.

Det er Mays taktikkeri og oppflising av Brexit-fronten som har provosert mange. De mener hun har gitt etter for EU.

Chequers-forslaget ser pent ut ved en overflatisk betraktning, men går man tettere på, avsløres kompromisser som gir EU bukten og begge ender.

Jacob Rees-Mogg minner om hva May sa i Lancaster-talen: Brexit means Brexit. Ett av de viktigste punktene er at britene bestemmer i sitt eget hus, dvs lovene vedtas på hjemmebane. Likevel har May gått inn for en løsning der det er Den europeiske domstolen som har siste ord.

Djevelen ligger i detaljene. Britene vil være innenfor EUs marked for varer og landbruksprodukter, men da må de også underlegge seg EUs lover, og de utvikler seg som kjent hele tiden. Parlamentet kan i teorien si nei, men da kommer straffen. EU står stenhardt på at det er «Acquis Communautaire – the existing body of EU law» som gjelder og i stridsspørsmål er det Den europeiske domstolen som avgjør.

Rees-Mogg nevner Efta og Norge som heller ikke tør si nei til EU-direktiv. Grunnen er den samme: EU tillater ikke at noen vedtar sine egne lover. De skal underlegge seg «the common rule book», som ikke er common i det hele tatt, sier Rees Mogg.

The agreement also pledges “ongoing harmonisation“ by treaty, so obstacles will be placed in the way of any independent rule-making. It says that British courts will pay “due regard to EU case law in areas where the UK continued to apply a common rule book” – yet it would be the EU’s acquis upon which the European Court of Justice (ECJ) rules, and were the UK not to follow such judgments the Government has accepted that we would be penalised by them. Hence, while theoretically there is no ECJ jurisdiction, damaging consequences will ensue if its rulings are not followed. Being outside the ECJ’s jurisdiction is therefore a phantasm, a set of words that means one thing but does another.

Ved å underlegge seg EUs lover og EU-domstolen vil EU ha nakketak på britene. Det heter også at folk kan søke om å stueere og arbeide hos hverandre. Dermed kommer også bevegelsesfriheten inn.

Storbritannia vil også måtte betale for markedsadgang, slik Norge må.

Storbritannia kan heller ikke inngå frihandelsavtaler med andre land som bryter med EU-reglene. Det er ikke bare tollmurer som stenger handel ute. I våre dager er det «standarder» som medlemsland må underkaste seg og forplikte seg på. Hvis Storbritannia må underlegge seg disse standardene kand et ikke inngå handelsavtaler der disse brytes.

Trade is more obstructed by non-tariff barriers in the modern world than by duties, and to overcome these sensible states are willing to recognise that other nations may use different processes but still have safe and reliable products. Tying the UK to transcribing the EU rule book to the letter rather than agreeing shared results will leave large barriers to trade with the rest of the world.

Storbritannia vil være «stuck», limt fast til EU-systemet i en underkastet posisjon.

Det er det EU har ønsket hele tiden, og May har git dem det.

Derfor rimer det med Chequers-avtalen at den først ble forelagt Angela Merkel før den ble forelagt regjeringen.

 

 

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre. 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.