Speakeren John Bercow i Underhuset valgte fire alternativer av de åtte han fikk fremlagt. Bercow valgte, til Brexit-tilhengernes frustrasjon, å plukke ut fire alternativer hvorav ingen kunne kalles en hard Brexit.

Han valgte istedet alternativet «en ny folkeavstemning», kansellering av Brexit og to svært myke Brexit.

  • Motion C: Committing the government to negotiating «a permanent and comprehensive UK-wide customs union with the EU» as part of any Brexit deal – proposed by Tory former chancellor Ken Clarke
  • Motion D: Referred to as Common Market 2.0, this option would mean joining the European Free Trade Association and European Economic Area – proposed by Tory MP Nick Boles
  • Motion E: This is for a confirmatory referendum, giving the public a vote to approve any Brexit deal passed by Parliament before it can be implemented – proposed by Labour MPs Peter Kyle and Phil Wilson
  • Motion G: The motion aims to prevent the UK leaving without a deal, including a vote on whether to revoke Article 50 – stopping Brexit – if the EU does not agree to an extension – proposed by the SNP’s Joanna Cherry

Labour bruker partipisken og sier at alle deres representanter må stemme for tollunion med åpne grenser – dvs. fri flyt av mennesker. Denne avtalen kaller de for «Norway Plus». Også skottene, SNP, som avsto fra å stemme i forrige uke har sagt at de vil støtte dette forslaget. Det var også 60 Labour-representanter som avsto fra å stemme på dette alternativet sist gang. Disse, sammen med SNP, kan nå gi et flertall for «Norway Plus».

Dette alternativet er langt unna det de 17,4 millionene av briter stemte for da de valgte Brexit i 2016. En tollunion vil frata britene muligheten til å inngå egne handelsavtaler. Og de vil heller ikke kunne kontrollere innvandringen med dette alternativet.

Men til syvende og sist er det opp til Theresa May hva hun vil gjøre med resultatet av kveldens avstemning. I valgprogrammet til de konservative i 2017 sto det klart at tollunion med EU var utelukket:

De konservative ser ut til å være langt unna det programmet som folket stemte for ved valget i 2017.

Leserkommentarene i Daily Mail er ikke nådige mot Speakeren etter kveldens nye kapittel i Brexit-krisen:

«So basically it is choice between Remain or Remain. Just what I expected.»

«The Speaker is beyond disgrace. He chose four debates – all remain issues. How is he getting away with it?!»

«This odious little toad needs stringing up for treason and defying democracy»

«Bloody midget»

«Guy Fawkes had the right idea.»

Sky News   Daily Mail     BBC

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!