Kinas president Xi Jinping, EU-rådets president Charles Michel, Tysklands statsminister Angela Merkel, Frankrikes president Emmanuel Macron og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen møttes til videokonferanse den 30. desember 2020. Foto: Johanna Geron / Pool Photo via AP / NTB.

Italia, Polen, Belgia og Spania er misfornøyd med hvordan Tyskland på EUs vegne presset igjennom investeringsavtalen med Kina helt på tampen av det tyske presidentskapet i unionen, melder Politico.

De fire landene føler seg oversett etter å ha advart forgjeves om at den geopolitiske alenegangen kunne svekke forholdet til Joe Biden, skriver det internasjonale politiske nyhetsmagasinet.

The officials said they felt steamrolled by Merkel and the «German engine» inside the European Commission, in particular Commission President Ursula von der Leyen and trade department director Sabine Weyand, who are both German.

En EU-diplomat sier at mindre medlemsland i unionen er frustrert over hvordan EU-kommmisjonen har latt seg bruke for å tvinge igjennom et av Angela Merkels favorittprosjekter mot slutten av hennes mandat.

“Is this the way the EU will work post-Brexit? The Brits are just out and we’re already missing their open market-oriented approach,» the diplomat said. «If Germany weighs in too much, smaller EU countries have nothing to say.»

Kritikere peker på at EUs investeringsavtale med Kina bærer preg av dårlig timing:

But the critics worried that the deal was a political win for Chinese President Xi Jinping and came just as his government cracked down on democracy in Hong Kong, ethnic minorities in Xinjiang and journalists reporting on the origins of the coronavirus pandemic.

Statssekretæren i det italienske utenriksdepartementet målbærer denne kritikken helt åpent:

«We are giving a positive signal to China at a time of significant human-rights concerns,” Italian Undersecretary for Foreign Affairs Ivan Scalfarotto told the Corriere della Sera on Thursday, citing China’s crackdown in Hong Kong, “the persecution of Uighurs,” and the four-year prison sentence imposed on a journalist this week for reporting on the pandemic in Wuhan.

Den europeiske fremgangsmåten var uhøflig overfor amerikanerne, og risikerer å provosere Biden-administrasjonen, sier Scalfarotto.

Også Polen hadde anført at avtalen burde ha vært bedre koordinert med USA:

Diplomats also pointed out that some countries, such as Poland, had publicly voiced their opposition to rushing the deal through. «We need more consultations and transparency bringing our transatlantic allies on board. A good, balanced deal is better than a premature one,» Polish Foreign Minister Zbigniew Rau tweeted last week.

Noen frykter at EUs forhold til Kina kan bli et eksistensielt spørsmål for unionen:

«This isn’t just another deal with some small country,» one of the diplomats said. «The way we position ourselves in the U.S.-China dynamic will make or break the EU.»

Italienerne reagerer ellers på at Frankrikes president Emmanuel Macron deltok i de avsluttende samtalene med Kinas president Xi Jinping rett før investeringsavtalen ble inngått.

Etter Italias oppfatning er det ingenting å si på at EU-rådets og EU-kommisjonens president deltok, ei heller Angela Merkel, som representerte landet med formannskapet i EU. Men Macron? Hans tilstedeværelse virker som en illegitim stadfestelse av at Frankrike og Tyskland er en lederduo i unionen.

 

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.