Xi Jinping, Angela Merkel og Emmanuel Macron. Foto: Andrew Medichini / AP, Axel Schmidt / Reuters og Charles Platiau / Reuters – alle via NTB.

Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron holdt mandag et videomøte med Kinas president Xi Jinping med sikte på å forbedre samarbeidet mellom EU og Kina.

Møtet var et forsøk på å glatte over motsetninger mellom EU og Kina, melder Bloomberg, som kaller de tre ledernes samtaler et «trilateralt forum».

Merkel og Macron sa at europeerne må få like god tilgang til det kinesiske markedet som Kina har i Europa, og bad i den forbindelse om lettelser av reiseretriksjonene til Kina, opplyser en anonym kilde i det franske statsapparatet:

The two European leaders urged China to ease restrictions for Europeans wanting to travel to the country, an Elysee official familiar with the discussion said. The official also said the three leaders agreed there’s a window of opportunity to revive the Iran nuclear deal that must be seized.

They said Europeans must have better access to the Chinese market and requested fair competition so foreign companies in China can benefit from conditions similar to the ones that Chinese firms have in Europe, according to the official, who asked not to be identified.

Partene ble også enige om å samarbeide i Afrika:

Merkel told reporters one “positive development” from Monday’s call was that Xi signaled China’s willingness to cooperate with the EU in Africa. “This can only be a good thing if we discuss our respective standards and approach” to Africa, the outgoing German leader told reporters in Berlin after hosting a separate video conference on the Western Balkans.

De tre lederne drøftet samarbeid om saker som koronapandemien og klimaspørsmål, opplyser en talsmann for den tyske statsministeren.

The discussion included cooperation in fighting the Covid-19 pandemic, global vaccine supplies as well as international and regional issues, Merkel’s chief spokesman, Steffen Seibert, said in an emailed statement.

They also talked about climate protection and biodiversity, with the chancellor and Macron calling for further adjustments to short-term CO2 reduction targets and additional common efforts to protect biodiversity.

USA har skjerpet tonen kraftig overfor Kina, blant annet på grunn av kinesiske menneskerettsbrudd, men Merkel og Macron forsøker å innta en slags mellomposisjon, der de forsøker å balansere kritikk og åpning for det de mener er et uunnværlig samarbeid:

Statements by the Group of Seven and North Atlantic Treaty Organization voicing anxiety over China’s assertiveness both at home and abroad have also caused friction. Merkel and Macron have advocated a middle ground with China, whose cooperation they see as vital to global efforts to fight climate change and the Covid-19 pandemic.

Ifølge Beijing ønsker Merkel og Macron å få i havn investeringsavtalen mellom EU og Kina som ble suspendert ved årsskiftet, melder South China Morning Post.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!