En kinesisk tjenesteperson gjør forberedelser til det økonomiske toppmøtet mellom Kina og EU i Beijing den 25. juni 2018. Foto: Jason Lee / Reuters / Scanpix.

Da en EU-rapport med kritikk av kinesisk desinformasjon om koronautbruddet som skulle ha vært publisert den 21. april, i stedet ble offentliggjort tre dager forsinket, var deler av kritikken av Kina mildnet eller fjernet.

Endringen skjedde som følge av press fra Kina, etter at kinesiske tjenestepersoner hadde registrert forhåndsomtale av rapporten i tidsskriftet Politico, der noe av kritikken var foregrepet, melder Reuters.

Nyhetsbyrået baserer seg på fire diplomatiske kilder, diplomatisk korrespondanse og en sammenligning av den endelige rapporten med en tidligere versjon.

Presset fra kinesisk side fremstår som utilslørt:

A senior Chinese official contacted European officials in Beijing the same day to tell them that, “if the report is as described and it is released today it will be very bad for cooperation,” according to EU diplomatic correspondence reviewed by Reuters.

The correspondence quoted senior Chinese foreign ministry official Yang Xiaoguang as saying that publishing the report would make Beijing “very angry” and accused European officials of trying to please “someone else” – something the EU diplomats understood to be a reference to Washington.

Endringene i rapporten kan spores tydelig:

For example, on the first page of the internal report shared with EU governments on April 20, the EU’s foreign policy arm said: “China has continued to run a global disinformation campaign to deflect blame for the outbreak of the pandemic and improve its international image. Both overt and covert tactics have been observed.”

The public summary posted Friday to the bloc’s disinformation portal, euvsdisinfo.eu, attributed the disinformation to “state-backed sources from various governments, including Russia and – to a lesser extent – China.”

Reuters analyse av situasjonen er at Europa befinner seg i en skvis mellom de rivaliserende supermaktene USA og Kina, der det står mange penger på spill:

The disputes have sometimes caught Europeans in the middle. With more than a billion euros a day in bilateral trade, the EU is China’s top trading partner, while China is second only to the United States as a market for EU goods and services.

«Vi andre får ta en mellomstilling i forhold til tonen mellom Kina og USA», sa statsminister Erna Solberg til VG under sikkerhetskonferansen i München i februar – der hun også avviste at nordmenn har historiske rettigheter til Norge.

Norge har siden 1949 vært medlem av den vestlige alliansen NATO, der USA er det dominerende medlemmet. Regjeringen opplyser på sine offisielle nettsider at alliansen

skal garantere medlemmenes sikkerhet, frihet og uavhengighet, samt fremme deres demokratiske verdier og institusjoner.

Men det er lett å se at sterke krefter både i EU og Norge er villige til å bytte bort sin sikkerhet, frihet og uavhengighet mot kinesiske penger.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.