EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Det europeiske råds president Charles Michel under en pressekonferanse i Brussel etter toppmøtet med Kinas president Xi Jinping 14. september 2020. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB scanpix.

I et toppmøte om handel mellom EU og Kina som fant sted mandag, viste unionen seg fra en tøffere side enn normalt, og stilte en rekke krav til Beijing i forbindelse med samarbeidet mellom de to partene.

Under det lenge planlagte møtet, som ble avholdt som videokonferanse, bad EU-lederne Kina om å åpne opp sine markeder, respektere minoriteter og avstå fra maktmisbruk i Hongkong, melder Reuters.

Europa vil ikke lenger la seg utnytte i handelssamarbeidet, fastslo unionens toppfolk – en ordbruk som bringer tankene hen på den amerikanske president Donald Trumps opptreden vis-à-vis Kina i tidligere handelssamtaler.

EU-lederne er imidlertid nøye med ikke å ta stilling i konfrontasjonen mellom USA og Kina.

Anxious to show that the EU will not take sides in a global standoff between China and the United States, German Chancellor Angela Merkel joined the bloc’s chief executive and chairman to deliver a tough-talking message to Beijing.

“Europe is a player, not a playing field,” European Council President Charles Michel, who chaired the video summit, told reporters in reference to a growing sense in Europe that China has not met its promises to engage in fair and free trade.

Toppmøtet endte uten noen felles erklæring mellom EU og Kina, og den kinesiske president Xi Jinping avviste å la seg belære underveis.

China’s Xi was not part of the post-summit news conference and there was no joint statement, but the state-owned Xinhua News Agency reported that Xi rejected any interference in Chinese affairs, particularly on human rights.

“Chinese people will not accept ‘an instructor’ on human rights and oppose ‘double standards’, Xinhua reported Xi as saying during the video summit. “China is willing to strengthen exchanges with the European side based on the principle of mutual respect so that the two sides can both make progress.”

The European Union accuses China of breaking a host of global trade rules, from overproduction of steel to stealing Western intellectual property, which Beijing denies.

Klimapolitikk ligger an til å bli en viktig faktor i handelssamarbeidet mellom EU og Kina, idet unionen vil at Kina skal påta seg større forpliktelser på klimafeltet.

Ifølge medienettverket Euractiv, som er spesialisert på EU-politikk, vil unionen presse Kina til ambisjoner om «klimanøytralitet» innen 2060, ti år senere enn EU selv – sannsynligvis forgjeves – tar sikte på å oppnå det samme. I fravær av en forpliktende innstilling, konkretisert ved avvikling av nye investeringer i kullkraft, truer EU med å innføre en ny «karbontoll» for å veie opp for konkurransevridningen, noe som uunngåelig ville redusere samhandelen mellom EU og Kina.

The climate talks are part of a wider bilateral trade and investment agenda that Brussels hopes will help restore a level playing field between EU companies and state-owned Chinese firms that are not subject to the same CO2 emission obligations.

EU ønsker også at Kina skal fremskynde tidspunktet for sine maksimale utslipp:

“China has committed to peak its emissions by 2030,” a senior EU official remarked. “We think it’s far too late, we suggest 2025.”

Failing to do so would eventually push the EU side to impose punitive carbon tariffs on Chinese firms

I et EU-strategidokument tas det imidlertid høyde for at Kina kan bli mer å anse som en rival enn som en partner. Deutsche Welle skriver:

On the first page of a 2019 document laying out the bloc’s new strategy for dealing with China, the European Commission declined to identify China as either merely an EU partner in the fight against climate change or an economic competitor, but as a «systemic rival» that promotes «alternative models of governance.» The message was clear: China is trying to trying to establish its autocratic system of rule worldwide, as a competitor to EU-style democracy.

Etter forrige toppmøte i juni erkjente rådspresident Charles Michel vanskelighetene:

«We have to recognize that we do not share the same values, political systems, or approach to multilateralism,» Michel said. «We will engage in a clear-eyed and confident way, robustly defending EU interests and standing firm on our values.»

Spørsmålet som reises, er altså om EUs revolusjonære klimapolitikk med tiden kan føre til at unionens samhandel med Kina reduseres betydelig.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.