En kvinne blir koronatestet på gaten ved et sykehus i Wuhan den 13. april 2020. Foto: Aly Song / Reuters / Scanpix.

Etterretningstjenester i Storbritannia gjorde britiske statsråder fullt klar over at Kina hadde lagt lokk på det fulle omfanget av koronavirus­utbruddet, og regjeringen ble fortalt at den i utgangspunktet ikke måtte stole på informasjon fra Beijing, men behandle opplysninger fra Kina med skepsis.

Det opplyser britiske etterretningskilder til The Telegraph.

A senior former MI6 official said the intelligence agencies knew what was «really happening» in China and passed that information to ministers.

Storbritannias regjering ser likevel ut til å ha gjort gode miner til slett spill lenge, vel vitende om upåliteligheten til kinesiske data:

Downing Street continued to use China’s official figures in comparative graphs on the scale of the outbreak until just over a week ago, but then dropped the country from the charts over concerns about the accuracy of the data.

At regjeringen skal ha trodd på disse tallene, er simpelthen latterlig, opplyser en etterretningskilde til den engelske avisen: Regjeringen visste at det som foregikk i Kina, var særdeles alvorlig.

Etterretningslekkasjen reiser spørsmål om hvorvidt Storbritannias regjering helst ville unngå en konfrontasjon med Kina, eller om regjeringsmedlemmene ikke tok virusadvarslene alvorlig nok i starten:

Boris Johnson has been accused of failing to act decisively in tackling coronavirus, missing five Cobra emergency meetings at the start of the outbreak and dragging his feet on introducing the lockdown.

Også i Storbritannia synes man å ha vært oppmerksomme på muligheten for at viruset lekket fra Wuhan-laboratoriet. Blant tingene som peker i retning av utilstrekkelige sikkerhetsstandarder ved laboratoritet, er en gammel kinesisk nyhetsreportasje:

A Chinese television news report dating from two years ago shows scientists in the institute’s «emerging viruses group» wearing only lab coats and latex gloves but no other form of protective personal equipment.

Den røde tråden i problemstillingen er hvor mange ting Kina har prøvd å skjule, ikke om de har prøvd overhodet. I henhold til en rapport fra etterretningssamarbeidet Five Eyes synes det klart at Kina visste at viruset kunne smitte mellom mennesker lenge før de kunngjorde det.

The dossier says: «Despite evidence of human-to-human transmission from early December, PRC [Chinese] authorities deny it until January 20.»

USAs president Donald Trump skal den 23. januar ha fått vite at viruset hadde potensial til å spres globalt, og den 28. januar at Kina la lokk på informasjon. Det er å forvente at Boris Johnson fikk den tilsvarende informasjon, skriver The Telegraph.

Etterretningen beviser ikke at viruset kom fra laboratoriet, kommenterer Matthew Henderson ved den britiske tenketanken Henry Jackson Society. Men siden Kina nekter verden innsyn, hvorfor skulle man ta deres ord for at det ikke gjorde det? spør han.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.