WHO-sjef Tedros Adhanom, kan ikke overleve håndteringen av covid-19. Da tar han hele organisasjonen med seg. Her møter han sin herre og mester Xi Jinping i Folkets store sal 28. januar 2020. Foto: Naohiko Hatta/Reuters/Scanpix

Historien om covid-19 opprinnelse vokser for hver dag. Den 31. desember oppdaget University of Toronto at Kina var begynt å sensurere internett for termer knyttet til corona-virus.

The Citizen Lab at the University of Toronto discovered that Chinese authorities began censoring certain internet terms from social media, such as: Wuhan Unknown Pneumonia, SARS Variation, Wuhan Seafood Market, and other keywords that condemned the government’s handling of the outbreak.

Kina ønsket m.a.o en total blackout av all informasjon om viruset.

31. desember er samme dato som Kina varslet WHO om et nytt virus av ukjent opphav. NTB gjør et nummer av tidlig varsling.

Men byrået «glemmer» å ta med at WHO 5. januar sendte ut en erklæring om varslet fra 31. desember.

WHO releases a statement characterizing China’s initial Dec. 31 notice about “pneumonia of unknown etiology.”

The agency wrote: “Based on the preliminary information from the Chinese investigation team, no evidence of significant human-to-human transmission and no health care worker infections have been reported.»

Her går WHO god for Kinas versjon på en måte som gir dem stor fallhøyde: Ingen bevis på menneske-til-menneske-smitte og ingen smitte hos helsepersonell? WHO må ha vært klar over at  Kina hadde lagt lokk på all omtale av epidemien som var under utvikling.

For historien om varsleren Len Wenliang ble rapportert av CNN 1. januar:

January 1:

CNN featured a story about Dr. Li Wenliang, who was one of eight doctors in Wuhan warning about the spread of the virus on social media in late December. He not only ended up contracting COVID-19 but was labeled a «rumor-mongerer» by Wuhan police, after being detained for making false statements.

He was also forced to write a self-criticism saying his warnings “had a negative impact,» accordingto the Wall Street Journal.

En lege som varsler om et farlig virus må skrive selvkritikk! Dette var selvsagt WHO klar over.

NRK og NTB vil ikke inkorporere det i sin fremstilling tre måneder senere.

De følger ordren fra Kinas helsedirektør av 3. januar kan det se ut som: Alle laboratorieprøver skal ødelegges. Alle spor slettes.

January 3:

China’s top health officials at the National Health Commission follow the Hubei Health Commission and issue a gag order directing that Wuhan pneumonia samples be moved to testing facilities, or destroyed.

The National Health Commission also orders institutions not to publish any scientific information related to the virus, Caixin Global reported.

Kina hadde noe å skjule. Hva var det?

Amerikanerne tror nå at viruset slapp ut av et laboratorie i Wuhan ved en glipp.

There is an increasing belief that the novel coronavirus (COVID-19) originated in a lab in Wuhan, China — not as a bioweapon — but as part of Beijing’s effort to identify and treat viruses to enhance its own international prestige, according to sources.

Viruset slapp ut fordi de ansatte hadde senket sikkerhetsnivået og overså reglene.

Multiple sources tell Fox News that it is believed standards in Wuhan were disregarded before the virus leaked, and then Beijing began its coverup.

Amerikanerne er overbevist om at WHO aktivit bidro på Beijings side. De er i samme båt.

Sources also say the World Health Organization (WHO) was complicit from the beginning, to help China cover its tracks. The WHO and China have denied any wrongdoing.

Ville ikke ha amerikanere

Den 6. januar tilbyr amerikanske Center for Disease Control å sende et team til Wuhan for å hjelpe. Det blir avvist i over en måned.

Eksperten på Trumps team, Deborah Birx, sier at de stolte på informasjonene de fikk om viruset fra Kina. De viste seg å være villedende. Hun sier at hvis de hadde fått korrekt informasjon ville de tatt helt andre forholdsregler.

Mediene som nå går i strupen på Trump, utelater denne helt essensielle opplysningen. De retter baker for smed.

I praksis lar de kommunistregimet slippe unna med ansvaret.

January 6:

U.S. Centers for Disease Control (CDC) offers Beijing technical expertise to help with the virus. Beijing ignores the offer for over a month, along with additional offers of assistance from Heath and Human Services (HHS) Secretary Alex Azar and other senior U.S. officials, according to The New York Times.

Først den 14. januar åpner WHO for at det kan hende det skjer smitte menneske-til-menneske i begrenset omfang, bare for å slå det ihjel med at man ikke har sett noen betydelig smitte menneske-til-menneske. Dette blir enda tydeligere i en tweet WHO sender ut. WHO redder Kinas ansikt. Igjen.

 

January 14:

The chief of the WHO’s emerging diseases unit reports that “it is possible that there is limited human-to-human transmission, potentially among families, but it is very clear right now that we have no sustained human-to-human transmission,» Reuters reported.

The WHO also sent out a tweet claiming that Chinese authorities had conducted a preliminary investigation that found no evidence of human-to-human transmission of the coronavirus.

The Jan. 14 tweet came less than two months before WHO declared COVID-19 to be a global pandemic.

Først en uke senere, 21. januar, innrømmer WHO at det skjer smitte mellom mennesker.

January 21:

One week later, a WHO delegation concludes a two-day field visit to Wuhan, and notes that “Data collected through detailed epidemiological investigation and through the deployment of the new test kit nationally suggests that human-to-human transmission is taking place in Wuhan.”

Først drn 23. januar innfører Beijing karantene i Wuhan, men da har allerede 5 millioner mennesker reist ut av byen.

January 23:

Chinese authorities lock down Wuhan, after letting some five million people leave the city without any medical screening in the weeks prior, The Wall Street Journal reported.

Hva verre er: Kina stanser ikke internasjonale flyvninger ut av Wuhan. Flyene går som vanlig selv om det er full blokade innad. Hele 400.000 mennesker reiser til USA og 40.000 ankommer selv etter Trumps innreiseforbud 31. januar. Mediene forsøker å gi Trump skylden.

Since Chinese officials disclosed the outbreak of a mysterious pneumonialike illness to international health officials on New Year’s Eve, at least 430,000 people have arrived in the United States on direct flights from China, including nearly 40,000 in the two months after President Trump imposed restrictions on such travel, according to an analysis of data collected in both countries.

430,000 People Have Traveled From China to U.S. Since Coronavirus Surfaced 

Det er sammenstillingen av disse to handlingene: Sensuren innenlands som gjør spredningen garantert og det at man endelig beskytter sine egne, men lar viruset spre seg til omverdenen, som gjør at Kina ikke kommer til å slippe unna.

Undertrykkelse av rapportering om hvor ille epidemien var innen Kina, fortsatte.

February 6:

According to the South China Morning Post, China’s internet watchdog had tightened control over social media platforms, following President Xi Jinping’s directive. Citizen journalist and former rights lawyer Chen Qiushi disappears in Wuhan after posting mobile-phone videos of packed hospitals and distraught families, according to the New York Times.

Sensuren rammer også tre reportere fra Wall Street Journal som hadde vært i Wuhan. De utvises.

February 19:

Beijing’s relationship with the American media worsens when three Wall Street Journal reporters had their press credentials revoked. The reporters covered the outbreak in Wuhan, according to the Journal.

Forfølgelsen av borger-journalister fortsetter, men disse er modige og lar seg ikke kneble uten protester.

February 26:

Li Zehua, a citizen journalist who had worked at CCTV, is detained, according to the Guardian newspaper. He records the encounter.

Den 11. mars regner University of Southampton ut at 95 prosent av ofrene for covid-19 kunne vært unngått, hvis regimet hadde handlet med en gang. Det er denne omstendigheten som gjør at Kina vil bli holdt ansvarlig, økonomisk, strafferettslig og politisk. Hvis WHO velger Kina vil organisasjonen ikke slippe unna med et klaps på hånden.

March 11

Researchers from the University of Southampton, in the United Kingdom, said that if Beijing responded early to the outbreak there would have been significantly fewer cases. The researchers said if Beijing responded three weeks sooner, 95 percent of its cases could have been avoided.

Hva er de virkelige tallene for Kina er et logisk spørsmål? Er det noen som helst grunn til å tro på det Beijing sier når de har løyet hele veien?

March 27

Bloomberg reported that thousands of urns were found at funeral homes in Wuhan, which sparked even further doubt that Beijing was providing accurate data on its death toll. Radio Free Asia reported that 40,000 may have died there compared to reports at the time of 3,200 in the entire country.

Timeline of China’s possible coronavirus cover up

Se også:

Reuters kartlegger epidemi-kronologi i Wuhan

– Viruset oppsto i Kina og krysset fra dyr til menneske i slutten av 2019

Kina hadde mange sjanser til å hindre at det ble en epidemi
Kommunistpartiet slapp viruset ut i verden – helt bevisst

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.