I midten av februar sa Dr. Anthony Fauci at han trodde på informasjonen og tallene Beijing ga dem. Det sa han denne uken til Laura Ingraham at han ikke gjorde lenger. Kollega Deborah Birx er eksplisitt på at hvis Kina hadde gitt sannferdig informasjon i epidemienes start ville USA forberedt seg langt bedre. Men man trodde på hva Beijing sendte ut. Samtidig lot Beijing 400.000 mennesker fly ut av Wuhan, noe som sørget for at viruset ble spredt over hele verden. Det er summen av denne informasjonen som gjør at trykket mot Beijing er blitt stort. Bildet er tatt 17. april av Leah Millis/Reuters/Scanpix

 

NTB blir nødt for å ta for seg indisiekjeden mot Beijing vedrørende alt som har med epidemien å gjøre: Opprinnelse, undertrykkelse av informasjonen, mangel på varsling, villedende informasjon til omverden, groft villedende tall om antall døde – alt har skapt et trykk Beijing må respondere på.

Det er etterhvert mange og tunge indisier som viser at Beijing har løyet systematisk om koronaepidemien. Og de lyver fortsatt. I stedet for å legge kortene på bordet og samarbeide så man får best mulig grep om epidemien, fortsetter Beijing å blånekte.

NTB sender ut en lang versjon av en AFP-artikkel som foregir å evaluere om det er hold i det som er kommet frem. Men NTB omtaler informasjonen som «påstander», endog «konspirasjonsteorier».

Det er å løpe kommunistpartiets ærend, mens verden sitter med 150.000 døde. Foreløpig.

Leder for et laboratorium i Wuhan, den kinesiske byen der koronaviruspandemien skal ha startet, avviser påstander om at utbruddet spredte seg fra deres lokaler.

Underbygd informasjon, bl.a. fra nestleder ved Wuhan Institute of Virology, Shi Zhengli, blir til «rykter».

Myndighetene i Kina har blitt utsatt for økende press den siste tiden og krav om åpenhet rundt hvordan de har håndtert epidemien i landet helt fra starten. Epidemien ble etter hvert en pandemi. Rykter har spredt seg, og USA gransker nå om viruset egentlig kom fra et virologisk institutt med et høysikkerhetslaboratorium for miljøsikkerhet.

En ting verden har erfart er at Kina ikke er et monolittisk samfunn, selv om undertrykkelsen under president Xi Jinping er blitt mye hardere. Folk blir eliminert eller «forsvinner». Det er åpenbart motstand i befolkningen mot undertrykkelsen.

Men vi kan ikke huske å ha lest NTB omtaler denne undertrykkelsen. I stedet bruker NTB uttrykket «kinesiske forskere» som om disse er forskere i vestlig betydning. «Kinesiske forskere» betyr de som er kommunistpartiets instrument. De sier det de får beskjed om å si.

NTB gjør det helt frivillig.

Kinesiske forskere har sagt at de anser det som sannsynlig at viruset stammer fra flaggermus, at det har kommet over på andre dyr og hoppet fra dyr til mennesker på såkalte våtmarkeder i Wuhan der det handles med ville dyr.

NTB nevner ikke at blant de første tilfellene av covid-19 var det et antall syke som ikke var blitt smittet på markedet. Jakten har pågått på pasient null, dvs den første som ble syk. Man antar at han kom fra Wuhan Institute of Virology.

I NTBs fremstilling blir eksistensen av instituttet i seg selv en forklaring på konspirasjonstoeriene. Slik legges informasjonen død og man slipper å ta stilling til den.

Men det faktum at viruslaboratoriet finnes, har skapt grobunn for konspirasjonsteorier og spekulasjoner om at virus egentlig stammer fra Wuhans institutt for virologi, nærmere bestemt P4-laboratoriet, som er utstyrt for å håndtere farlige virus.

Det er forbløffende at NTB/AFP tør å avvise all informasjon som peker på det motsatte som «spekulasjoner». Det er NTBs fremstilling som smaker av konspirasjon, en sammensvergelse mot å finne sannheten.

NTB gjengir med glatt ansikt leder for instituttet som sier at viruset «umulig» kunne stamme derfra. Det er m.a.o ikke noe å diskutere. Slik snakker totalitære regimer, men NTB tar det for god fisk.

I et intervju med den engelskspråklige statlige kringkasteren CGTN lørdag sier leder for laboratoriet, Yuan Zhiming, at det ikke er mulig at viruset kom fra dem.

Ingen fra staben hans har vært smittet av viruset, sier han.

Han legger til at instituttet allerede undersøkte og avfeide teorien i februar og at informasjon ble delt med Verdens helseorganisasjon (WHO) i begynnelsen av januar.

Det er fantastisk at NTB/AFP lar sjefen for laboratoriet si noe slikt uten en eneste kritisk kommentar. Kinesiske myndigheter har foret WHO med løgner helt fra starten og WHO har brakt dem videre. WHO bærer et stort ansvar. Dette er noe stadig flere regjeringer og medier er opptatt av. Men NTB nevner ikke en gang hva som er dagens store story.

NTB gjør et journalistisk grep og slår to fluer i ett smekk: Byrået klarer å stille både Trump og informasjonen om Beijing i et dårlig lys. Byrået legger ord i munnen på Trump som får det til å høres ut som om han har fått griller i hodet. Det er slik NTB pleier å fremstille Trump og norske medier deltar i øvelsen, slik at publikum tror det er fakta de står overfor. I virkeligheten er det en nøye samkjørt propaganda.

Men i det siste har Det hvite hus gitt uttrykk for tvil rundt hvordan viruset begynte å spre seg.

– Vi hører denne historien mer og mer, sa president Donald Trump da han fikk spørsmål om laboratorium-teorien på en pressekonferanse onsdag.

Hvordan skal leserne få vite og forstå at samtlige 17 amerikanske etterretningsorganisasjoner holder på med å granske Beijing. De er så sikre i sin sak at de før helgen lot Special Reporter i Fox, Bret Baier, si offentlig at viruset kom fra P4-laboratoriet.

Dette er Baier i Watters World lørdag: Bret Baier says officials ‘100 percent convinced that China covered up quickly’ after coronavirus outbreak

NTB nevner at amerikanerne har satt i gang en granskning, men sier ikke noe om hva de har funnet ut. I stedet gir NTB ordet til propagandaministeren til regimet som har løyet om epidemien. Som om dette er like troverdige kilder.

Chinese Foreign Ministry spokesman Zhao Lijian attends a news conference in Beijing, China April 8, 2020. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

En talsmann for Kinas utenriksdepartement, Zhao Lijian, forsøkte samme dag å dempe spekulasjonene rundt lab-teorien.

– Mange anerkjente medisinske eksperter har bekreftet at det ikke finnes vitenskapelig grunnlag for påstandene om at viruset lekket ut av et laboratorium, sa Zhao.

Som om ikke det var nok propaganda, gir NTB igjen ordet til sjefen for P4-laboratoriet:

På spørsmål om undersøkelsene ved instituttet antyder at viruset kan ha kommet fra P4-laboratoriet, svarer Yuan:

– Jeg vet at det er umulig. Som personer som utfører virale studier, vet vi helt klart hva slags forskning som foregår ved instituttet og hvordan instituttet håndterer virus og prøver.

Han sier videre at siden de driver med virus og ligger i Wuhan, klarer ikke folk å la være å trekke slutninger, men han påpeker også at noen medier ikke klarer å dy seg for å villede.

I neste avsnitt nevner NTB Fox News og Washington Post som har brakt storyer om laboratoriet. Leseren må trekke den slutning at disse villeder.

Washington Post og Fox News har sitert anonyme kilder som uttrykker bekymring for at viruset ved en feil kan ha kommet fra P4-laboratoriet.

Yuan sier at disse sakene kun er basert på spekulasjoner, uten bevis eller kunnskap.

«Uttrykker bekymring» er en malplassert ordbruk om en så alvorlig sak. Det høres ut som om de uroer seg uten grunn.

NTB nevner at informasjon ble undertrykt ved begynnelsen av utbruddet, men at dette var lokale krefter.

En rekke ulike virus-teorier og påstander har dukket opp etter virusutbruddet. Mange av disse er fullstendig uten faktagrunnlag og regnes som konspirasjonsteorier.

Dette slår NTB/AFP fast for egen regning. Det er ren hvitvasking av forbrytelsen fra byrået som leverer stoff til norske medier.

For ordens skyld har man til slutt med en påslengt:

Men hypotesen om at det kan skjedd et uhell ved et kinesisk laboratorium, diskuteres også av enkelte forskere.

Merk ordbruken: Når man skal diskreditere bevis på løgn, sier man «mange» påstander, slik at man tar med nesten alle.

Når man for syns skyld må nevne at forskere har uttalt seg om laboratorieantagelsen, sier man «enkelte».

– Etter min mening er dette ikke en konspirasjonsteori. Jeg mener dette er et legitimt spørsmål som må undersøkes og besvares, sa forskeren Xiao Qiang ved Berkeley-universitetet i USA til Washington Post før helgen.

To forskere får lov å si dette helt på slutten av en lang artikkel. Dermed er de parkert.

 

Kinesisk forsker knekket DNA-koden til covid-19, fikk beskjed om å holde munn

Hvis du ønsker en mer balansert dekning av den største helseskandalen i nyere tid:

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.