Hallvard Sandberg har vært autoriteten til NRK på koronapandemien, in-house. Nakstad har vært den eksterne. Foto: YouTube

På Marienlyst er man ikke fremmed for å ta på seg sølvfoliehatten fra tid til annen, såfremt det gagner deres ideologisk forankrede verdensanskuelse.

I en årrekke spredte de for eksempel den helt ufattelige konspirasjonsteorien at den amerikanske presidenten var i Russlands tjeneste. Som The Manchurian Candidate (1959), bare i en mye villere versjon, og helt på ordentlig.

Men tidligere nasjonal etterretningssjef James Clapper påstod i et NBC-intervju i 2017 at han ikke hadde sett noe bevis for et slikt samrøre. John Brennan, tidligere CIA-direktør, sa det samme i en åpen høring.

Ingen seriøse bevis ble presentert, men det hindret ikke NRK i å drive kampanjejournalistikk dag inn og dag ut for å troverdiggjøre historien. Mueller-rapporten konkluderte endelig med «ingen bevis», men statskanalen har ennå ikke tatt selvkritikk for sin uverdige dekning.

Dette er ingen detaljsak. Det er faktisk helt uten sidestykke at man har ønsket å stille USAs president for retten for «landsforræderi», på basis av en falsk fortelling om at han var en russisk operativ. Media prøver nå å gå videre som om ingenting har hendt, men dette rørte de om 24/7, 365 dager i året. De må for all del ikke slippe unna med det.

De som falt for en løgn av en slik størrelsesordenen, bør permanent forvises fra kategorien «intelligente mennesker». De som prøvde å forsvare den, bør umiddelbart si opp sine journalistiske stillinger eller strippes for sine «ekspert»-titler hvis institusjonene de arbeider for skal gjenvinne troverdighet. Faktasjekkerne som var med på å spinne den, som ikke var rent få, bør sporenstreks oppløse seg selv. De er selv i tet når det kommer til formidling av falske nyheter.

Statskanalen har også spredt forestillingen om at Russland kan klandres for utfallet av Brexit-folkeavstemningen i 2016, via en sammensvergelse med selskapet Cambridge Analytica. Teorien har de viet oppmerksomhet gjennom et enormt antall artikler, radioinnslag, tv-reportasjer og dokumentarfilmer.

slapp UK Information Commision nylig sin rapport, som er utfallet av en tre års inngående etterforskning. Nok en gang var konklusjonen «ingen bevis». Det har vært forbausende stille fra NRK om saken etter denne siste utviklingen.

Også om koronaviruset har NRK underholdt de mest utrolige teorier. Under følger et knippe eksempler.

– Amerikanske marinesoldater bak viruset

24. mars: Utenriksreporter Sidsel Wold gjengir statspropaganda fra det kinesiske kommunistpartiet i fri dressur på NRK Nyhetene.

Etter å ha skrytt uhemmet av Beijings smittehåndtering, faller den smått utrolige påstanden: Viruset er muligens ikke fra Wuhan eller Kina overhodet. Det kan hende at det er USA som har skylden. Amerikanske marinesoldater kan ha vært smittekilden:

Det går en PR-kampanje om at viruset kanskje ikke kommer fra Wuhan i Kina allikevel. Det kan hende at det er en konspirasjonsteori, men nå er det flere og flere som mener, inklusiv kineserne, at det kanskje er amerikanske soldater som var på besøk i Wuhan som bragte dette til Kina.

Hvem disse «flere» skulle være, ut over det kinesiske kommunistregimet, spesifiserer ikke Wold. Hun gir heller ingen bevis for den rystende teorien – kanskje fordi det aldri har funnes noen.

Seriøse publikasjoner verden over har avvist konspirasjonsteorien.

Kinesisk propaganda har pekt ut småbarnsmoren Maatje Benassi som en mulig pasient null, selv om hun verken har testet positivt eller hatt symptomer på viruset. Hennes familie har fått livet snudd på hodet. Allikevel har NRK ingen betenkeligheter med å gi kinesernes drøye propagandakampanje troverdighet.

Documents redaktør har tidligere skrevet om saken.

– Proteinsekvenser kunstig satt inn, ifølge studie

7. juni: NRK publiserer en lengre artikkel som påstår at en norsk forskningsstudie har oppdaget kunstig innsatte proteinsekvenser i koronaviruset.

Problemet er imidlertid at studien verken påviser dette eller nevner en slik sammenheng eksplisitt, til tross for at en av dens forfattere, Birger Sørensen, tolker funnene i den retningen.

En kritikk fra andre forskere har vært at man ser forekomsten av slike sekvenser også i øvrige koronavirus eller HIV-viruset. Påstandene fremsatt i artikkelen mangler dermed tilstrekkelig dokumentasjon.

NRK redigerer saken etter press fra Faktisk.no, og ser seg nødt til å publisere en oppfølgningsartikkel som innrømmer at historien deres kan ha vært villedende, noe Red. kritiserte på tidspunktet.

Også Document.no publiserte en artikkel om dette, sendt ut av NTB.

NRKs oppfølgningsartikkel virker på sin side sterkt farget av Faktisk.no sine gjentatte forsøk – helt a priori – på å avvise muligheten for at viruset kan ha vært innom et laboratorium.

Men det er flere omstendigheter rundt smitteutbruddet som kan peke mot laboratoriet i Wuhan:  

For det første: The Wuhan Institute of Virology ble i 2015 den første biokjemiske laben av nivå 4 i Kina. Det er i så fall litt av et sammentreff – som riktignok skjer fra tid til annen i denne verden – at smitteutbruddet skulle finne sted bare få år senere i akkurat den byen, som for øvrig bare huser under én prosent av landets befolkning.

For det andre: Wuhan-laboratoriet har etter SARS-utbruddet hatt som en av sine primære funksjoner å forske på koronavirus. Deriblant har de gjort undersøkelser av koronavirus fra hesteskoneser (Rhinolophus affinis), som en kan se her, her, her, her og her. Et virus isolert fra denne arten flaggermus er hittil det nærmest kjente relaterte til Covid-19, som en nylig kinesisk studie også medgir:

To date, the most closely related virus to SARS-CoV-2 is RaTG13, identified from a Rhinolophus affinis bat sampled in Yunnan province in 2013. This virus shared 96.1% nucleotide identity and 92.9% identity in the S gene, again suggesting that bats play a key role as coronavirus reservoirs.

Flaggermusarten har altså ikke sitt habitat i Wuhan, men i Yunnan-provinsen, 1887 kilometer unna. Det er foreløpig ikke funnet tilstrekkelige bevis for at disse har blitt solgt på våtmarkedet i Wuhan. Vi vet derimot med sikkerhet at det har blitt forsket på koronavirus fra denne flaggermustypen i Wuhan-laben.

For det tredje: Kinesiske myndigheter reagerte på smitteutbruddet med å la militæret ta kontroll over Wuhan-laboratoriet, arrestere varslere og instruere at prøver fra Wuhan-instituttet skulle destrueres. Dette antyder at kommunistpartiet selv trolig har holdt døren åpen for at laboratoriet kan ha spilt en rolle i virusutbruddet.

Ingenting av dette er håndfaste bevis. Man mangler fremdeles den rykende pistolen, og flere ledd i teorien er ennå ikke hevet over enhver tvil. Eksempelvis er det ikke gitt at hesteskoneser nødvendigvis er den rette kandidaten – pangoliner har vært blant de hovedmistenkte, og viruset kan uansett ha vært innom et annet dyr før det begynte å infisere mennesker.

Men det foreligger derimot sterke indisier på at laboratoriet kan være relatert til smitteutbruddet, og dermed bør også teorien forbli på bordet inntil videre.

Faktisk.no, som NRK ofte lener seg på, virker ikke å forstå at det ikke er noe gjensidig ekskluderende ved proposisjonene «viruset har trolig en naturlig opprinnelse» og «viruset lekket ut av et laboratorium». Naturlige patogener er nemlig hva man har arbeidet med å kartlegge i laboratoriet.

Trump bløffet om å ha blitt smittet av koronaviruset

7. oktober: Utenriksprogrammet Urix tar opp den amerikanske presidentens koronadiagnose. Den overraskende vinklingen er at presidenten, med hjelp av alle sine leger og rådgivere, kan ha løyet på seg sykdommen for å høste sympati blant velgerne.

NRK sprer konspirasjonsteori: Trump kan ha løyet om corona-diagnose, lyder en overskrift fra Resett publisert etter seansen.

For å underbygge den helt vanvittige anklagen, viser NRK en video fra Twitter hvor en NBC-kommentator sår tvil om diagnosen.

«Var dette et stunt for å samle sympatistemmer, eller for å lede oppmerksomheten bort fra ubehagelige saker?» spør NRK.

De viser også fram noen memes hentet fra sosiale medier. Blant annet et redigert bilde av Storbritannias statsminister Boris Johnson som forteller Trump over telefonen: – It worked like a charm for me. They love that «brave hero» shit & they can’t prove you’re faking.

Boris Johnson ble så dårlig av sykdommen at han ble innlagt på intensivavdelingen. Fremdeles lefler statskanalen med rykter om at også dette kanskje bare var en bløff.

TV2-ekspert Eirik Bergesen inviteres deretter inn i studio. Han støtter velvillig opp om den mildt sagt oppsiktsvekkende Trump-teorien.

I løpet av innslaget presenteres ikke et fnugg av faktiske bevis.

NRK nyter skyhøy tillit i den norske befolkning. Det betyr at nordmenn flest svever i dette universet.

Konspirasjons-æra

Man er i dyp trøbbel når sannheten så til de grader tilsidesettes for å rydde plass til politiske svertekampanjer.

Også den amerikanske presidenten gjør seg skyldig i dette.

Han var lenge en av spydspissene til «birther»-bevegelsen, som skulle ha det til at Barack Obama ikke var født i USA.

Særlig komisk var det da han i det republikanske nominasjonsvalget i 2015 hintet om at faren til rival Ted Cruz kanskje hadde noe å gjøre med drapet på John F. Kennedy.

Og selv ikke i presidentembetet behersker Trump seg. Nylig retweetet han en artikkel som foreslo at Osama Bin Laden fremdeles er i live, og at visepresident Joe Biden bevisst fikk Seal Team 6 ryddet av veien for å skjule faktumet.

Deler av basen hans enten støtter tåpelighetene, ser gjennom fingrene med dem eller forsøker å trekke oppmerksomheten bort fra den slags med whataboutism.

Det har selvsagt bestandig florert med konspirasjonsteorier. Det nye er at disse ikke lenger bare diskuteres på nettfora under brukernavn som «bigfoothunter67» eller «truthfinder911», men også på det ramme alvor av ledende politikere og medieinstitusjoner.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂