President Donald Trump kommer med Air Force One til et valgkampmøte på flyplassen i Orlando den 12. oktober 2020. Foto: John Raoux / AP / NTB.

Temaet «konspirasjonsteorier i amerikansk politikk» er på dagsorden i sendingen til Urix, NRKs utenriksprogram, 23. september.

Oppvakte seere vet på forhånd hvilken politisk side programmet kommer til å rettes mot. Den spinnville konspirasjonsteorien om at ingen ringere enn USAs president var en hemmelig russisk operativ – som Kreml til og med hadde en pikant snikvideo av som pressmiddel – blir neppe nevnt.

NRK var selv med på å spre konspirasjonen om Russland-sammensvergelsen. Den snakket de om nesten daglig i over to år. Det ville være interessant om statskanalen kunne redegjøre for hvor mange artikler, TV-reportasjer og radioinnslag de har servert om saken.

Bøker som nøret opp under konspirasjonen dominerte også bestselgerlistene. De påståtte faktasjekkerne i Washington Post, som norske medier hele tiden bruker som sannhetsvitner, var til og med freidige nok til å registrere en ny Donald Trump-løgn hver eneste gang presidenten benektet sin skyld.

Mueller-rapporten slo så fast at den omfattende offisielle etterforskningen ikke hadde funnet noe bevis for en sammensvergelse mellom Russland og Trump-kampanjen. Men dagen da den største presseskandalen i nyere tid detonerte, syntes ikke NRK Urix-redaksjonen at dét var det mest presserende å formidle til den norske befolkning.

«Justisministeren anklages for «Trump-forsvar» i forkant av Mueller-rapporten», smalt den første overskriften. «Mueller-rapporten avslører at Trump prøvde å ta kontroll over etterforskningen», var tittelen på artikkel nummer to. Så tredje og endelige sats av klagesymfonien: «Derfor er ikke problemene over for Trump etter Mueller-rapporten.»

Den helt sentrale nyheten ble redusert til en fotnote. Gjennomgangsmelodien var nå at Trump kunne ha «obstruert» etterforskningen (av en forbrytelse han likevel ikke var skyldig i). Det var halmstrået pressen desperat grep etter i timene, dagene, ukene og månedene som fulgte. Den 5. februar i år ble Trump frifunnet også på dette punktet av det republikanske flertallet i Senatet.

Norske medier unnskyldte aldri sin dekning.

Nei, Urix-sendingen om konspirasjonsteorier 23. september har selvsagt ingen intensjoner om å nevne noe om den sagaen:

«Hva er de mest populære konspirasjonsteoriene i USA akkurat nå?» innleder programlederen med.

«Nå i høst har det vært veldig mange konspirasjonsteorier rundt covid-19», repliserer førsteamanuensisen, som er invitert til studio for å innta ekspertrollen. «Hvor kommer det viruset fra? Står kineserne bak?»

Programleder nikker smilende med.

Litt senere – etter at en annen gjest har beskrevet skjevhetene i synet på munnbind, som NRK selv gjorde kuvending om – stilles førsteamanuensisen et nytt spørsmål: «Tror folk på konspirasjonsteoriene? Hvor mange tror og ikke?»

«Det er det en del forskning på», svarer eksperten betenkt. «For eksempel når det gjelder hvor mange som tror på om viruset kommer fra Kina. Det er flere republikanske enn demokratiske velgere som tror det.»

I Urix-studioet sorterer tilsynelatende den konvensjonelle visdom om at pandemien startet i Kina inn under kategorien «konspirasjonsteori».

Det er imidlertid en kjensgjerning at viruset først dukket opp i Wuhan, Kina – og ikke i Botswana, Belize eller Libanon. Og to av de mest sirkulerte teoriene har vært at kineserne kan ha forårsaket pandemien enten gjennom deres spisevaner, eller gjennom en lekkasje fra det biokjemiske laboratoriet i Wuhan, hvor de nettopp forsket på slike patogener.

Det er altså ikke urimelig å holde døren åpen for at kineserne kan ha «stått bak» – selv om detaljer i årsakskjeden forblir ukjent.

Myndighetene i Beijing dekket også over hva som foregikk for omverdenen. De arresterte varslere. Og de lot flytrafikken ut av landet fortsette, mens de innførte strenge begrensinger innenlands. Nordlige Italia, hvor et stort antall kinesere er sysselsatt i tekstilindustrien, ble tidlig hardt rammet. Kinesiske arbeidere vendte tilbake dit etter å ha feiret nyttår i hjemlandet. Alt dette er godt dokumentert, og inntil Urix sin sending 23. september ikke det minste kontroversielt hos andre enn kinesiske myndigheter.

Førsteamanuensen trekker fram poststemmer som et annet eksempel på en utbredt konspirasjonsteori i amerikansk politikk. Programleder lurer på hvem man kan stole på av republikanerne eller demokratene der. «Når det gjelder poststemming, har en forskning på det», sier intervjuobjektet skråsikkert. «Så det har en fakta på.»

Poststemmer er behandlet i større dybde i kommentaren NTB villeder om de amerikanske debattene. Å være bekymret for at poststemmer kan by på utfordringer for hvor sikkert valget gjennomføres, er ingen «konspirasjonsteori». I så fall må en med det samme anklage de fleste land i Europa for å støtte seg til konspirasjoner, siden de forbyr innenlandske poststemmer.

Om en først skal diskutere konspirasjonsteorier, kunne en ha fokusert på de bisarre ryktene om at Microsoft-gründeren Bill Gates planla pandemien (eller «plandemien», som noen kaller den) for å utrydde store deler av populasjonen. En kunne ha satt av mer tid på pizzagate. I stedet gis helt normale, rasjonelle synspunkter stempelet konspirasjon.

Trumps «skuespill»

7. oktober er et nytt ukentlig Urix-program på luften, som med god grunn har vekket oppsikt på det høyreorienterte nettstedet Resett.

Nå sprer Urix selv nemlig noe som fortjener betegnelsen «konspirasjonsteori» – og det i mye høyere grad enn helt banale påstander om at koronaviruset etter alt å dømme kommer fra Kina eller at poststemmer kan medføre valgjuks.

De lefler i sendingen med tanker om at den amerikanske presidenten kan ha løyet på seg koronasmitten. At han kanskje bare har drevet skuespill for å sanke sympatistemmer, med legeteamet og sin stab som medsammensvorne. Fra Resetts artikkel:

Statskanalen spilte av en video lagt ut på twitter av NBC-kommentator Glenn Kirschner. I videoen uttalte Kirschner at han ikke trodde på noe av det som ble fortalt av ansatte ved Det hvite hus. NRK la vekt på at NBC-kommentatoren «har nesten en halv million følgere på twitter».

– Han tror hele sykehushistorien var et skuespill fra presidenten og administrasjonen hans, sier NRK-journalisten.

– Var dette et stunt for å samle sympatistemmer, eller for å lede oppmerksomheten bort fra ubehagelige saker, spør NRK-journalisten videre.

Etter å ha fremmet den bisarre konspirasjonsteorien intervjuet NRK TV2s «USA-ekspert» (…) Bergesen. Han stilte seg bak uttalelsene til NBC-kommentatoren.

– Vi kan ikke tro på Trump. Vi kan ikke tro på rådgiverne hans. Vi kan ikke tro på legen hans. Vi kan heller ikke tro på de såkalte uavhengige legene hans, sa Bergesen, som tidligere i år stemplet Donald Trump som en «rasist».

NRK avbilder også poster publisert av tilfeldige brukere i sosiale medier for å fyre opp under den fargerike anklagen.

En som kaller seg «Chatty Cathy», skriver at hun «absolutt» tror at Trump egentlig aldri ble smittet av koronaviruset, for hvorfor ellers ville han kjøre i bilen med Secret Service?

Urix-redaksjonen viser også et meme der den britiske statsministeren Boris Johnson forteller Trump over telefonen: «It worked like a charm for me. They love that «brave hero» shit & they can’t prove you’re faking.»

I løpet av innslaget presenteres ikke et fnugg av faktiske bevis for den oppsiktsvekkende teorien. Er det dette som er nivået på NRKs flaggskip for utenriksdekning anno 2020?

 

Av siviliserte hensyn oppmuntres leserne til ikke å angripe enkeltpersoner som denne artikkelen måtte berøre. Takk.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!