USAs smittevernsjef Anthony Fauci snakker om koronaviruset i påhør av president Donald Trump i Det hvite hus den 17. april 2020. Foto: Alex Brandon / AP / NTB.

Høsten 2020 delte USA etter­retning med Stor­britannia som med høy sannsynlighet pekte på lekkasje fra Wuhan-laboratoriet som opphav til korona­utbrudd­et. Men Stor­britannia ignorerte informasjon­en for ikke å ta Trumps parti mot statlige forskere, avslører The Telegraph.

I januar 2021 holdt landene som deltar i etter­retnings­samarbeidet Five Eyes (USA, Canada, Storbritannia, Australia, New Zealand), et møte der de diskuterte amerikanske advarsler om at Kina hadde dekket over korona­virus­forskning og militær aktivitet ved Wuhan-laboratoriet.

Ifølge to tjenestemenn i Trump-administrasjonen valgte Storbritannias utenriks­minister Dominic Raab å se bort fra bevisene hans amerikanske kollega Mike Pompeo la frem om laboratorie­lekkasje, på grunn av motstand fra statlige forskere som støttet teorien om at viruset hadde spredt seg fra dyr til mennesker.

I et dokument som siden har blitt frigitt av utenriks­departementet i henhold til lovene om informasjons­frihet, advarte amerikanske tjenestemenn om «konsekvent trenering» fra Kinas side etter at viruset først ble oppdaget, og beskyldte lokale tjenestemenn for «grov korrupsjon og udugelighet».

Etterforskningen avslørte for første gang at kinesiske militære tjenestemenn hadde samarbeidet med Wuhan Institute of Virology i årene før pandemien, og at noen forskere ved laboratoriet hadde blitt syke kort tid før viruset først ble registrert i nærheten.

Den viste også at kinesiske forskere hadde utført «gain of function»-forskning ved instituttet, noe som i ettertid har blitt et viktig bevis for teorien om laboratorie­lekkasje.

Ifølge The Telegraphs kilder anså den britiske regjeringen spørsmålet om virusets opphav som altfor brennbart politisk.

«Da saken ble grunnleggende politisk, kollapset muligheten til å forfølge den internasjonalt, fordi ingen andre var interessert i å røre ved den», sa en av tjenestemennene. «Jeg tror [Five Eyes] var litt irritert over måten saken ble behandlet på i amerikansk politikk.»

Mange gikk imot laboratorie­hypotesen fordi Donald Trump fremmet den, sa professor emeritus i medisin og tidligere overlege Stig Frøland i en podkast hos NRK den 5. mai 2023.

 

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.