Frankrike bygget Wuhan-laboratoriet for Kina og da det sto ferdig kastet kineserne franskmennene ut. Frankrike advarte USA om Kinas hensikter i 2015, men USA lyttet ikke, avslører David Asher som ledet den interne granskningen i State Department under Trump.

Frankrike fikk bange anelser for utkastelsen var brudd på avtale.

In 2015, French intelligence officials warned the U.S. State Department and their own foreign ministry that China was cutting back on agreed collaboration at the lab, former State official David Asher, now a senior fellow at the Hudson Institute think tank, told the Daily Caller News Foundation.

By 2017, the French “were kicked out” of the lab and cooperation ceased, leading French officials to warn the State Department that they had grave concerns as to Chinese motivations, according to Asher.

Ifølge Asher drev kineserne en klassisk utsugingsøvelse: Få så mye som mulig ut av utlendingene og spark dem ut.

“The Chinese basically sucked State into its honey pot operation to gain access to U.S. technology, knowledge, and material support. Classic. Just as they have done in every sector,” Asher said.

Folkets frigjøringshær har styrt forskningen ved Wuhan-laboratoriet siden 2017, minst.

Men spørsmålet er om amerikanerne var så troskyldige. Tony Fauci fikk opphevet moratoriet på gain of function forskning som Obama-administrasjonen fikk innført i 2014. Fauci fikk opphevet forbudet ved å gå gjennom lavere instanser i State Department i 2017.

Between October 2009 and May 2019, the U.S. Agency for International Development provided $1.1 million to the U.S.-based EcoHealth Alliance for a sub-agreement with the Wuhan Institute of Virology, according to USAID. EcoHealth Alliance also received funding from the Department of Defense’s Defense Threat Reduction Agency that was subcontracted to the Wuhan lab, New York magazine reported. National Institutes of Health grants to EcoHealth Alliance totaling $600,000 between 2014 and 2019 were subcontracted to the Wuhan Institute of Virology.

Kina nektet WHO blankt å forske mer på virusets opprinnelse i Wuhan.

On Thursday, China said it would not allow the World Health Organization to inspect the lab further. China has blocked the WHO from accessing important records at the lab.(RELATED: China Rejects WHO Plan To Investigate The Origins Of COVID-19)

Kineserne fører et aggressivt språk mot en organisasjon som har hjulpet dem i virusets begynnelse.

Kina kaller ny WHO-gransking «arrogant» og «respektløs»

Kinesiske myndigheter er sjokkert over Verdens helseorganisasjons (WHO) plan om å fortsette fase to av undersøkelsene for å finne koronavirusets opprinnelse.

Det sa viseminister for landets helsekommisjon, Zheng Yixin, torsdag.

I forrige uke uttalte WHO at det er for tidlig å utelukke eventuelle koblinger mellom pandemien og en lekkasje av koronavirus fra et kinesisk laboratorium.

Forslaget for fase to av granskingen viser at WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus ønsker å ha tilsyn på flere relevante laboratorier og forskningsinstitusjoner som opererte i Wuhan da det første koronatilfellet ble oppdaget i desember 2019.

Sunn fornuft

Zheng avviser teorien om at viruset skal ha kommet fra et laboratorium og kaller det et rykte som strider mot både vitenskap og sunn fornuft.

Han sier at laboratoriet i Wuhan ikke har noen virus som kan smitte mennesker direkte.

Han sier også at Kina har kommet med gjentatte oppklaringer og at landets myndigheter ikke godtar WHOs plan om å fortsette undersøkelsene.

Opprinnelig konklusjon

En ekspertgruppe fra WHO besøkte Wuhan allerede i februar for å undersøke anklagene. De konkluderte den gang med at teorien om at viruset ved et uhell lekket ut fra det virologiske laboratoriet i byen, var «svært usannsynlig».

Organisasjonen har tidligere advart mot å politisere letingen etter virusets opphav.

Påstanden om at viruset kan ha kommet fra en laboratorium i Wuhan, ble blant annet fremmet av tidligere president Donald Trump og ble lenge ansett for å være en konspirasjonsteori, fremmet av høyresiden i USA.

WHO har imidlertid etterlyst større tilgang til rådata fra Kina, et krav blant andre Norge har sluttet seg til.

Flaggermus

I mai skrev avisen Wall Street Journal , som viste til en amerikansk etterretningsrapport, at tre forskere ved Wuhan-laboratoriet ble innlagt på sykehus med covid-19-symptomer flere uker før koronaviruset ble påvist, og kinesiske myndigheter orienterte WHO.

Ifølge rapporten ble de tre syke etter å ha oppsøkt en hule med flaggermus i Yunnan-provinsen. Det benekter kinesiske myndigheter, men president Joe Biden har gitt amerikansk etterretning tre måneder på å komme til bunns i saken.

Eksperter mener viruset trolig stammer fra hestesko-flaggermus, og at det ble overført til mennesker vi et annet dyr, kanskje skjelldyr. De er ikke sikre på at dette skjedde i Wuhan. (NTB)

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.