Talsmann for kinesisk UD «langet ut» mot USA og sa det var US Marines som brakte viruset til Wuhan. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix

Spørsmålet om hvor viruset stammer fra trenger seg på og NTB gjengir Trump-administrasjonen som vil til bunns i saken. Men NTB bruker «kinesiske forskere» som referanse.

USA ønsker både Trump-regjeringen og enkelte forskere å undersøke om koronautbruddet kan ha startet ved et uhell på et kinesisk laboratorium.

Denne teorien er ikke bekreftet, og kinesiske forskere mener utbruddet trolig begynte på et marked i byen Wuhan.

Så langt har dette vært den rådende forklaringen på hvordan viruset begynte å spre seg. Men Trump-regjeringen har i det siste gitt uttrykk for tvil.

– Vi hører denne historien mer og mer, sa president Donald Trump da han fikk spørsmål om lab-teorien på en pressekonferanse onsdag.

Både Trump og hans utenriksminister Mike Pomepo har sagt at USA har igangsatt en gransking for å avdekke hva som skjedde da utbruddet begynte. (NTB)

Det er interessat å se hvordan NTB tar ned en story. Byrået skriver at «enkelte forskere» tror på laboratoriehistorien. Enkelte? Det finnes titalls kilder, også kinesiske som bekrefter dette. Har ikke NTB hørt om Shi Zhenlig som er nestleder på høysikkerhetslaboratoriet i Wuhan og som har beskrevet hvordan hun kartla genene til viruset allerede i slutten av desember.

Shi Zhengli er Kinas ledende forsker på flaggermus og virus som stammer fra flaggermus.  Mot slutten av 2019 ble hun tilkalt til viruslaboratoriet i Wuhan fordi det var oppdaget et nytt virus.

Etter tre dager hadde Shi Zhengli kartlagt virusets DNA og sto klar til å arbeide på en vaksine. Da kom ordren fra helsedepartementet i Beijing: -Legg bort alt materiale, ingenting må komme ut.

Kinesisk forsker knekket DNA-koden til covid-19, fikk beskjed om å holde munn 

Både Reuters og AP har beskrevet i detalj hvordan Beijing la lokk på all informasjon om covid-19. De åtte legene som slo alarm måtte skrive offentlig selvkritikk.

NTBs Arne Føli siterer talsmann for kinesisk UD uten å nevne at det var han som sa at viruset kom til Kina med US Marines i oktober.

En talsmann for Kinas utenriksdepartement, Zhao Lijian, forsøkte samme dag å dempe spekulasjonene rundt lab-teorien.

– Mange anerkjente medisinske eksperter har bekreftet at det ikke finnes vitenskapelig grunnlag for påstandene om at viruset lekket ut av et laboratorium, sa Zhao.

Også han tok imidlertid til orde for mer forskning på koronavirusets opprinnelse.

Synes NTB at dette er en troverdig kilde?

– Ikke en konspirasjonsteori

Etter at koronaepidemien begynte i Kina, har det dukket opp rekke ulike virus-teorier og påstander som blant annet sirkulerer på internett. Mange av disse er fullstendig uten faktagrunnlag og regnes som konspirasjonsteorier.

Men hypotesen om at det kan skjedd et uhell ved et kinesisk laboratorium, diskuteres også av enkelte forskere.

Hvorfor velger NTB å dra frem ordet «konspirasjonsteori»? Det er diskrediterende og mistenkeliggjørende. Vil man vinne tid, tid til å få summet seg og revidere sin egen fremstilling?

NTB nevner at State Department hadde folk som besøkte Wuhan Institute of Virology i 2018 og ble sjokkert over den manglende sikkerheten. Teknikerne ved Wuhan Institute of Virology er opplært ved et søsterlaboratorium i Texas. Det er ikke mange laboratorier på nivå 4 i verden. Men amerikanerne fant til sin forskrekkelse at kineserne arbeidet med farlig virus på nivå 2. USA og Canada har bidratt til byggingen og driften.

Det er ikke påstått at Kina slapp løs et biovåpen, men at den slappe sikkerheten gjorde at det ble ført ut i byen av en ansatt. Men så konkret ønsker ikke NTB å være. Arne Føli er upresis og «svømmende». Amerikanerne skal «angivelig» ha bekymret seg. Den sleppehendte sikkerheten sannsynliggjør at Wuhan Institute of Virology er kilden.

Ved en tilfeldighet?

At koronaviruset som nå sprer seg i verden, opprinnelig stammer fra flaggermus, er det bred enighet om blant medisinske eksperter.

De fleste antar imidlertid at viruset ble overført til mennesker ved en tilfeldighet. Viruset kan først ha smittet en annen dyreart og deretter blitt overført til mennesker på et marked i Wuhan hvor det selges levende dyr.

Og heller ikke amerikanske myndigheter mener at det er bevist at overføringen til mennesker skjedde på et laboratorium. (NTB)

Skjødesløshet er noe annet enn en tilfeldighet. Amerikanske sikkerhetskilder er ikke klar til å stå frem, men det er to dager siden Bret Baier kunne fortelle at etterretningskilder fortalte at viruset kom fra Wuhan-laboratoriet. Det er grovt villedende av NTB å skrive som de gjør og slutten er et slag i ansiktet ikke bare på USA, men alle ofre for epidemien.

Det amerikanske nyhetsbyrået AP beskriver Trump-regjeringens spekulasjoner som ledd i en propaganda-strid mellom USA og Kina. Myndighetene i begge landene er tilsynelatende ivrige etter å rette pekefingeren mot motparten. (NTB)

Dette er grov propaganda som relativiserer Kinas undertrykking av kunnskapen om viruset og det faktum at det lot 400.000 reise ut av Wuhan etter at karantene var innført 23. januar. NTB likestiller gjerningsmannen og offeret. Amerikanske myndigheter og amerikanske borgere er ofre.

Men Trump-hatende medier er frekke nok til å forsøke å legge skylden på Trump. At NTB foretar en slik manøver på et så fremskredent stadium. hvor så mye har kommet frem, er en meget grov.forsømmelse.

NTB skyver Zhao Lijian foran seg som eksempel på spekulasjoner, og den ene kan være like god som den andre.

Den kinesiske talsmannen Zhao Lijian, som nå forsøker å dempe lab-spekulasjonene, hevdet tidligere i år at amerikanske soldater kunne ha brakt koronaviruset til Kina – en påstand som absolutt ikke er bekreftet.

Det er ingen forskjell på partene. Trump er på Kinas nivå. Det er NTBs budskap.

 

 

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.