Virusforskeren Shi Zhengli arbeider i Wuhan-laboratoriet den 23. februar 2017. Foto: Chinatopix via AP / NTB.

Et nytt korona­utbrudd vil «nesten sikkert» utløse en ny folkeh­else­krise i fremtiden gitt at dette har skjedd allerede, skriver den kinesiske virus­forskeren Shi Zhengli og ni andre forskere ved Wuhan Institute of Virology (WIV) i en viten­skapelig artikkel som nylig ble publisert i tidsskriftet Emerging Microbes and Infections.

Shi Zhengli, ofte omtalt som «Batwoman» for sin ekspertise på korona­virus fra flaggermus, formaner derfor verden til å forberede seg på sykdom som følge av fremtidige utbrudd, skriver South China Morning Post, som ser ut til å ha omtalt saken først.

Konklusjonen fra forskerne ved Wuhan-laboratoriet fremstår i et underlig lys, siden nettopp deres arbeid av mange antas å ha forårsaket korona­utbruddet i den kinesiske metropolen i 2019–2020.

For mens hypotesen om laboratorie­lekkasje tidlig ble avfeid grunnløst som en «konspirasjons­teori», fremfor alt av forskere med egen­interesser i saken, fremstår den i dag over­veiende sann­synlig – også for amerikanske myndigheter.

Beijing står likevel hardt på at korona­utbruddet skjedde naturlig ved at mennesker ble smittet med korona­virus fra dyr, og avfeier fremdeles laboratorie­hypotesen som «anti­kinesisk propaganda».

Studien fra Wuhan-forskerne redegjør for 40 kjente koronavirus og laboratorie­forsøk på disse, de fleste av dem fra flaggermus, skriver Daily Mail.

Twenty-seven of the corona­viruses studied — or 68 percent — were from bats, while another four were in rats, two each in pigs and mice and one each in mink and porcupines.

There were also six corona­viruses included that were already in humans, including the SARS and MERS viruses.

Ifølge Shi Zhengli og kompani er det høy risiko for at 20 av dem kan smitte mennesker og i verste fall skape et nytt utbrudd.

Studien er finansiert av Kina, og forskerne har fått hjelp av en amerikansk virolog:

It credits Dr Peter Burbelo, a virologist at the National Institutes of Health (NIH), for helping with the work.

The study says it was funded by grants from the Chinese Government.

Erfaringene verden har gjort siden 2020, reiser spørsmålet om forskerne i Wuhan selv bidrar til å øke risikoen de advarer mot.

En grunn til det er arbeid med såkalt gain of function-forskning, der virus manipuleres med sikte på å forsterke deres sykdoms­fremkallende egenskaper. Slik forskning kan i prinsipp gjøres i god tro og med de beste hensikter, men også med sikte på å utvikle biologiske våpen.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.