Hallvard Sandberg vet mer om koronavirusets opprinnelse enn amerikansk og britisk etterretning. Det mener han i det minste selv. Mens The Times skriver at britisk etterretning sier at lekkasje fra laboratoriet er sannsynlig og Kina forsøker å skjule at viruset på en eller annen måte lekket ut fra Wuhan-laboratoriet, så holder Sandberg stand. I en twitter-melding sist torsdag skriver han at «labb-lekkasje-teorien» ligner mye på fornektelsen av global oppvarming.

Denne twitter-meldingen vil neppe tåle tidens tann:

Dagens bilder fra laboratoriet viser forskere fra Wuhan-laboratoriet i fullt beskyttelsesutstyr for nivå 4, som er det høyeste nivået. Men tidligere reportasjer viser noe annet. Informasjon om at forskerne ved laboratoriet tidligere jobbet med beskyttelse for nivå 2 istedet for det påkrevede nivå 4 kom frem allerede i fjor. Nivå 2 er på linje med et tannlegekontor, sa biosikkerhetseksperten Richard Ebright.

Richard Ebright, a biosecurity expert at Rutgers University’s Waksman Institute of Microbiology. Ebright said there was evidence that the Wuhan lab was operating at biosafety level 2 security, as opposed to the recommended biosafety level 4.

Financial Times skrev for to dager siden at det var først i 2018 at Wuhan-laboratoriet åpnet en avdeling med sikkerhetsnivå 4 og at man tidligere bare brukte hansker og frakker.

In 2016, some of the scientists including Shi and the EcoHealth director, Peter Daszak, used the NIH funding to conduct experiments in Wuhan on live coronaviruses in a biosafety level 2 lab, according to published details of the work. BSL-2 facilities are usually used for work of only moderate risk, where researchers can experiment at open benches wearing only lab coats and gloves.

Wuhan var en del av planen om å bygge 5-7 nivå 4 laboratorier, skrev Nature i 2017. Nivå 4 laboratorier er omstridte på grunn av sikkerhetsrisikoen. Det fantes to av dem på Taiwan i 2017 og Wuhan var det første i Kina. Det ble da også referert at forskere utenfor Kina var bekymret for lekkasjer fra laboratoriet i Wuhan:

Some scientists outside China worry about pathogens escaping, and the addition of a biological dimension to geopolitical tensions between China and other nations.

Forskere ved Wuhan hadde trent ved nivå 4-laboratoriet i Lyon, hvilket flere mente var beroligende og ga en forsikring. Men Richard Ebright sa i 2017 at SARS-virus gjentatte ganger hadde sluppet ut fra høysikkerhetsfasiliteter i Bejing. Han hadde betenkligheter med Wuhan.

But worries surround the Chinese lab, too. The SARS virus has escaped from high-level containment facilities in Beijing multiple times, notes Richard Ebright, a molecular biologist at Rutgers University in Piscataway, New Jersey.

Indiatoday viste i august 2020 hvordan ansatte ved Wuhan-laboratoriet jobbet uten vernebriller eller andre påkrevde verneklær:

Satelittbildene viser at nivå 4-laboratoriet var operativt allerede i 2013, ifølge Indiatoday.

Her er et bilde av forskere som jobbet i flaggermusgrottene sør i landet. De fikk rabies-vaksine før hver ekspedisjon i tilfelle de ble bitt:

Video shows Wuhan lab scientists admit to being bitten by bats

I en reportasje på taiwansk tv i 2017 innrømmer en av forskerne, Cui Jiu, at han ble bitt av flaggermus under håndtering. Han forteller at tennene på flaggermusen gikk tvers igjennom hans gummihanske som en nål.

Swelling on team member's limb after bat bite. (CCTV screenshot)

Reportasjen fra Taiwan i 2017 viser hvordan sikkerhetsreglene ble brutt ved at forskerne, uten hansker og ansiktsbeskyttelse, håndterer flaggermus og jobber med aktive virus:

Håndtering av flaggermus med bare hender.

Faktisk.no har også vært opptatte av opprinnelsen til viruset og de befinner seg naturligvis på Hallvar Sandbergs’ side. 5. april 2020 skrev de en artikkel med tittelen Dette vet vi om hvor koronaviruset kommer fra:

For øyeblikket finnes det tre typer teorier om hvor viruset stammer fra:

Vitenskapelige teorier og hypoteser som tilsier at viruset sannsynligvis stammer fra flaggermus, eventuelt at viruset stammer fra flaggermus, men smittet mennesker via et annet dyr.

Spekulative eller udokumenterte teorier som hevder at viruset stammer fra forsøksdyr ved et laboratorium i Wuhan, der epidemien startet.

Konspirasjonsteorier som hevder at viruset er menneskeskapt, at det egentlig kommer fra USA via US Marines, at det egentlig stammer fra Italia eller at det er et biologisk våpen.

Konklusjonen var klar i rødt: Det var HELT FEIL.


20. april 2020 la Faktisk.no ut nok en artikkel. Denne gang med tittelen Lekket koronaviruset ut fra et kinesisk laboratorium?

Teorien om at koronaviruset stammer fra et laboratorium har fått nytt liv. Hva vet vi egentlig nå?

Allerede 1. april skrev nettstedet Document at koronaviruset trolig kom fra forsøk på flaggermus i laboratorier i Wuhan. Kilden var en en artikkel av to kinesiske forskere som ble lagt ut på nettet i februar.

Forskerne slår imidlertid ikke fast at koronaviruset stammer fra et laboratorium, men beskriver det som en mulighet.

Samlet sett er det fremdeles ikke grunnlag for å konkludere med at viruset sannsynligvis stammer fra et laboratorium.

Selv om denne teorien fremstår som noe mer sannsynlig enn tidligere i lys av de amerikanske diplomatenes bekymringer, vet vi ikke hvordan sikkerheten ved laboratoriet har utviklet seg siden 2018.

Men altså ingen ny konklusjon med «kanskje ikke helt feil allikevel».

24. september 2020 fulgte Faktisk.no opp med en ny artikkel hvor de sto på sitt med tittelen «Fortsatt ikke gode beviser for at viruset kom fra en lab» og oversendte flere spørsmål til Documents redaktør Hans Rustad, som besvarte slik:

– Faktisk.no praktiserer en meget selektiv kildekritikk. Faktisk er det slik at dere er mer opptatt av å drepe upassende informasjon enn å granske den nærmere i et ærlig forsøk på å finne sannheten.

Rustad skriver også at Faktisk.nos artikler om den norske vaksineforskeren Birger Sørensen «tyder på at dere handler på oppdrag av noen som ikke vil at sannheten skal komme frem». I tillegg skriver han:

– Vi står overfor den verste pandemien på hundre år globalt, og dere er mest opptatt av å hvitvaske det kommunistiske regimet.

Det er det siste jeg finner som Faktisk.no skrev om opprinnelsen til viruset (artiklene ligger ikke sortert etter dato, hvilket gjør det vanskeligere å få oversikt).

Selv Facebook tillater nå innlegg med innhold om virusopprinnelse i laboratorium. Sosiale medier styrer politikken og bestemmer hva man offisielt kan mene på deres plattformer. Og det er ikke nok at de sletter innleggene, men de straffer deg i tillegg. Utestengelse etter Faceboks forgodtbefinnende og uten advarsel. Hvordan kom vi dit på bare så få år?

Hvor mange kommunist-røde flaue fjes skal vi se i norsk nyhetsformidling etterhvert som opprinnelsen til viruset avdekkes? Jeg tipper på ingen. For da må de samtidig innrømme at Donald Trump hadde rett, slik britiske avislesere kommenterer under alle artiklene om dette emnet nå.

NRK, med Hallvard Sandberg i spissen, vil neppe gå lenger enn å motstrebende kalle den nye informasjonen for «teorier som ikke kan bevises».

Sandberg har langt igjen selv til det stadiet. Nordmenn som bare følger NRK skal forbli uvitende.

 

Kjøp Klanen her!

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.