Ledende britiske og amerikanske forskere mente det var sannsynlig at koronaviruset lekket fra et laboratorium, men at de var bekymret for at en debatt ville skade vitenskapen i Kina, viser e-poster som er skaffet til veie for amerikanske kongressmedlemmer.

En rekke e-poster mellom den ledende vitenskapsmannen Sir Jeremy Farrar, direktør for veldedighets­organisasjonen Wellcome Trust, dr. Anthony Fauci og tidligere direktør for US National Institutes of Health (NIH) dr. Francis Collins viser at ledende amerikanske og britiske forskere ved starten av pandemien trodde at en lekkasje fra det kinesiske Wuhan-laboratoriet var den sannsynlige kilden til Sars-CoV-2-viruset.

Men i en e-post-utveksling mellom Farrar og Collins kommer det fram at de ville legge lokk på debatten om en sannsynlig laboratorielekkasje for å unngå «potensiell skade på vitenskapen og internasjonal harmoni».

Det melder The Telegraph.

I en e-post datert 2. februar 2020 skrev Farrar at en plausibel forklaring på opprinnelsen til Sars-CoV-2-viruset, kjent som koronaviruset, var at det raskt hadde utviklet seg fra et Sars-lignende virus i menneskelig vev i et lavsikkerhets-laboratorium, og at en slik utvikling «tilfeldigvis kan ha skapt et virus som er tilrettelagt for rask overføring mellom mennesker».

Farrar opplyste Fauci og Collins om at flere forskere ikke trodde viruset kunne ha utviklet seg naturlig. Blant dem var Mike Farzan fra Scripps Research, eksperten som oppdaget hvordan det originale Sars-viruset binder seg til menneskelige celler.

Farzan var særdeles bekymret for «furin-spaltningsstedet» i viruset, en del av piggproteinet som hjelper det å komme inn i celler og gjør det smittsomt for mennesker, og Farrar understreket at Farzan mente det var vanskelig å forklare dette som en naturlig utviklet egenskap. Sannsynligheten for at utviklingen hadde skjedd utenfor et laboratorium, var svært liten, mente Farzan, selv om det finnes små muligheter for at det kan oppstå naturlig.

Bob Garry ved University of Texas var heller ikke overbevist om at koronaviruset dukket opp naturlig.

«Jeg kan bare ikke finne ut hvordan dette blir oppnådd i naturen», sa han.

Professor Andrew Rambaut ved universitetet i Edinburgh la seg på linje med Farzan og sa at furin-spaltningsstedet i viruset var svært uvanlig.

«Jeg tror de eneste som har tilstrekkelig informasjon eller tilgang til prøver for å gripe fatt i det, ville være teamene som jobber i Wuhan», sa Rambaut.

I e-posten til Fauci og Collins skrev Farrar følgende:

«Jeg tror dette blir et spørsmål om hvordan du setter alt dette sammen, enten du tror på denne serien av tilfeldigheter, hva du vet om laboratoriet i Wuhan, hvor mye kan være i naturen – utilsiktet utslipp eller naturlig hendelse? Jeg er 70:30 eller 60:40.»

Men i senere e-poster har Farrar endret estimatet for laboratorielekkasje til 50:50.

Institusjoner som har sittet på e-postene, har gjentatte ganger motsatt seg forsøk på innsyn i innholdet, men måtte gi etter da republikanske medlemmer av tilsynskomiteen i Representantenes hus klaget over at innholdet i dokumentene hadde blitt kraftig redigert da de ble frigitt på forespørsler, under henvisning til retten til innsyn.

E-postene ble sendt som svar på en telefonkonferanse mellom 12 forskere, og viser at forskerne allerede den 2. februar forsøkte å legge lokk på debatten om laboratorielekkasje-teorien.

The Telegraph forespurte universitetet i Edinburgh om tilgang til professor Andrew Rambauts e-poster, men fikk avslag begrunnet med at en «avsløring vil sannsynligvis sette den fysiske eller mentale helsen og sikkerheten til enkeltpersoner i fare».

 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.