En video det kinesiske vitenskaps­akademiet lagde i 2017 som en gruppe undercover-reportere ved navn DRASTIC har gravd frem, viser at levende flaggermus ble oppbevart i bur på Wuhan-laboratoriet, avslører Sky News Australias prisbelønte journalist Sharri Markson.

Det sensasjonelle videoopptaket står stikk i strid med en uttalelse fra zoologen Peter Daszak, som gransket Wuhan-laboratoriet på oppdrag fra Verdens helseorganisasjon (WHO), om at slike påstander var konspirasjons­teorier.

Vitenskaps­akademiet lagde videoen i forbindelse med oppgraderingen av sikkerhetsnivået i viruslaboratoriet.

The video shows bats being held in a cage at the Wuhan Institute of Virology, along with vision of a scientist feeding a bat with a worm.

The 10 minute video is titled “The construction and research team of Wuhan P4 laboratory of Wuhan Institute of Virology, Chinese Academy of Sciences” and features interviews with its leading scientists.

Videoen viser også at en av de intervjuede drøfter risikoen for laboratorieuhell og systemer for å hanskes med dette.

Daszak avviste kategorisk at det var flaggermus i laboratoriet:

In one tweet dated December, 2020 he said: “No BATS were sent to Wuhan lab for genetic analysis of viruses collected in the field. That’s now how this science works. We collect bat samples, send them to the lab. We RELEASE bats where we catch them!”

In another tweet, dated December 11, 2020, he said: “This is a widely circulated conspiracy theory. This piece describes work I’m the lead on and labs I’ve collaborated with for 15 years. They DO NOT have live or dead bats in them. There is no evidence anywhere that this happened. It’s an error I hope will be corrected.”

Siden har han tonet det hele kraftig ned, og Daszak sier nå at han ikke har undersøkt saken.

This month, Daszak appeared to retract his earlier denials and admitted the Wuhan Institute of Virology may have housed bats but admitted he had not asked them.

Hovedpersonen, som har skrevet i det medisinske tidsskriftet Lancet at det er konspiratorisk å hevde at koronaviruset lekket fra laboratoriet, er lite meddelsom overfor Sky News Australia:

Mr Daszak has not responded to requests for comment.

Hvordan kan man stole på Daszak, WHO eller Lancet heretter? spør Sherri Markson, som avslutningsvis lufter en hypotese om at viruset godt kan ha vært naturlig selv om det skulle ha lekket fra laboratoriet, gitt at de hadde flaggermus der.

Materialet undercover-reporterne har oppdaget, inngår i kildematerialet til en bok med tittelen What Really Happened in Wuhan, som Markson utgir i september.

 

 

Lei av Facebook? Følg oss på MeWe.

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.