Shi Zhengli arbeider med andre forskere ved det virologiske instituttet i Wuhan den 23. februar 2017. Foto: Chinatopix via AP / NTB.

Sjefsforsker ved Wuhan-laboratoriet Shi Zhengli, også kjent som «bat woman», har samarbeidet om koronavirus med de to kinesiske militære forskerne Tong Yigang og Zhou Yusen, avslører NBC News.

Shi Zhengli har tidligere benektet slike forbindelser, skriver Conservative Review.

The report says that Shi collaborated with Chinese military scientist Tong Yigang on coronavirus research in Spring 2018. And Shi reportedly worked with another military scientist, Zhou Yusen, in December 2019. A scientific paper published in 2020 listed Zhou as decreased, and NBC News was unable to confirm the cause of his death.

Den kjente virusforskeren har tidligere forsket på hvordan koronavirusets patogene egenskaper kan forsterkes ved hjelp av gain og function-forskning:

Shi’s research is known to involve gain-of-function experiments that genetically alter virus samples to make them transmissible among humans for the purpose of studying how naturally occurring pathogens might evolve to become dangerous to human beings.

David Asher, som ledet det amerikanske utenriks­departementets granskning av virus­utbruddet under Trump-administrasjonen, sier han er sikker på at det kinesiske militæret finansierte et hemmelig program for forskning på koronavirus, og mener at Shi har vært involvert.

«I am confident that the military was funding a secret program that did involve coronaviruses. I heard this from several foreign researchers who observed researchers in that lab in military lab coats,» Asher said.

Shi har tidligere insistert på at Wuhan-laboratoriet kun brukes til sivile formål.

Jamie Metzl, WHO-rådgiveren som lenge har sagt at en laboratorielekkasje er den sannsynligste forklaringen på virusutbruddet, mener at dette svekker tilliten til alt Shi sier:

Reacting to the NBC News report, he said that if Shi lied about her work with the Chinese military, it’s hard to trust her claims that the Wuhan Institute of Virology did not have the SARS-CoV-2 virus or a «precursor virus» stored in its lab.

Det er tidligere blitt avslørt at det kinesiske militæret testet virus på mus med lunger som var manipulert for å få egenskaper som ligger nærmere menneskelunger.

The researchers with the Chinese military studied the humanized lungs to evaluate their «susceptibility to SARS-CoV-2,» according to the bombshell report from Vanity Fair, which investigated the origin of coronavirus.

USAs tidligere president Donald Trump sa i april 2020 han hadde sett etterretningsmateriale som pekte i retning av at viruset lekket fra Wuhan-instituttet. Hypotesen ble massivt avfeid som en konspirasjonsteori i vestlige medier.

Pressen avfeide hypotesen fordi det var Trump som luftet den, fastslo Wall Street Journals spaltist Holman W. Jenkins Jr. den 28. mai.

We in the press dismissed the lab theory because of an appeal to authority: When anti-Donald Trump spokespeople ridiculed it, that was good enough for us. (…)

We engaged in availability bias: Instead of letting the evidence or lack thereof guide us, we adopted the attitudes of public figures whose political, cultural and social status we wished to emulate. Most insidiously, we relied on a fallacy sometimes known as “alleged certainty”: “The question remains open” is not a headline that attracts clicks. A headline that does is “lab leak theory again proves Trump’s incompetence.”

Hverken Jamie Metzl eller David Asher er blitt omtalt i toneangivende norske medier.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.