Peter Daszaks selskap Ecohealth Alliance sendte 3.4 million dollar til Wuhan-instituttet for å drive gain-of-function-forskning på coronavirus. Pengene kom fra National Institute of Health, den amerikanske Folkehelsa. Da pandemien var et faktum var Daszak sannhetsvitne på at det var umulig at viruset stammet fra Wuhan-laboratoriet.

Såkalte faktasjekkere, som faktisk.no, jobbet sammen med Facebook for å gjendrive og bakvaske meldinger som sa det motsatte: At viruset kom fra Wuhan-laboratoriet. NTB har slavisk videreformidlet denne propagandaen. Det samme har NRK.

EcoHealth Alliance President Peter Daszak, whose nonprofit has funded coronavirus research at the Wuhan Institute of Virology for years, appeared in multiple media fact-checks and reports over the past year dispelling the notion the coronavirus accidentally emerged from the lab.

Det sies nå at politiseringen av vitenskapen vil svekke troverdigheten til forskere som uttaler seg om følsomme temaer ved neste korsvei. Avsløringene om Fauci og Kina vil trolig også øke vaksineskepsisen.

Daszak deltok i Washington Posts faktavideo så sent som mai i år. Her beveger man seg helt opp til muligheten for lekkasje, men konklusjonen blir likevel at det ikke er sannsynlig.

The British scientist appeared in a Washington Post fact-check video published last May, where he discussed his work with the Wuhan Institute researching viruses in bats that could cause «the next pandemic.» The video outlined circumstantial evidence around the leak, such as its proximity to the outbreak, its work with coronaviruses, and its known security concerns, but still concluded it likely didn’t happen.

Både Fauci og Daszak har hele tiden rost Kina for å være åpne og ærlige og Fauci sa så sent som denne uken at også Kina ønsker å finne sannheten. Det er så langt fra sannheten som det er mulig å komme. Daszak synger fra samme noteark:

After the narrator repeated the lab’s denial that it was the source of the virus, Daszak said «China’s been incredibly open, and I believe it’s because it’s been a scientific collaboration.»

Washington Posts Glenn Kessler latterliggjorde senator Ted Cruz fordi han luftet tanken om en laboratorielekkasje.

The Post’s Glenn Kessler taunted Sen. Ted Cruz, R-Texas, at the time after Cruz criticized the Post’s video, saying it showed it was «virtually impossible» the virus jumped from a lab. A little more than a year later, Kessler published a timeline about how the lab-leak theory «suddenly» became credible.

«We deal in facts». Vi holder oss til fakta, du din dumming. Når det så viser seg at Jeff Bezos’ avis er del av et stort nettverk som bruker alle midler for å holde sannheten nede, får man det som politikere med beklagelse i stemmen kaller «polarisering». Men de ser seg selv aldri i speilet.

Daszak hadde gode grunner for å lyve og allerede på våren 2020 kom hans tvilsomme rolle opp. Men mediene valgte å bruke ham for hva det var verdt. Akkurat som med Russia collusion. Uten mediene som aktivister ville spillet aldri gått.

Daszak was also cited by Facebook fact-checking partner Science Feedback in a February 2020 post headlined, «Scientific evidence indicates virus that causes COVID-19 infection is of natural origin, not the result of human engineering.» Last June, he penned a Guardian op-ed assailing «conspiracy theorists» for blaming a lab leak.

Last April, Daszak was cited in a CNN article headlined, «How did coronavirus break out? Theories abound as researchers race to solve genetic detective story,» where he said he was «very confident» that the virus originated naturally. He was also quoted in an NBC News story about «conspiracy theories» involving the lab.

Faktisk.no har spilt samme rolle i Norge. Facebooks Oversight Board med Helle Thorning Schmidt i spissen, gjør samme jobb globalt. Facebook betalte 400 millioner dollar til avvikling av valget i USA, mer enn den føderale regjering. De overtok avviklingen. Facebook spiller samme rolle som en stor stat, med egen utenriks og sikkerhetspolitikk. De stenger ned ytringsfriheten og manipulerer valg som de vil.

Når aktørene velger å bruke løgn satt i system, er det lite publikum kan stille opp med.

«The fact that they published the sequence so quickly suggests to me that they weren’t trying to cover up anything,» he told NBC News.

Hva skal folk si? Daszak er troverdig. Det sier faktasjekkere og mediene. At han er i lomma på kineserne vil de aldri få vite.

Styrt og manipulert informasjon pleide å være kjennemerket til autoritære og totalitære stater. Nå preger det medier og offentlighet i USA i en grad som gjorde det mulig å bløffe folk om pandemien.

Published emails showed Daszak orchestrated the widely cited February 2020 letter in The Lancet from 27 scientists who «strongly condemn[ed] conspiracy theories suggesting that COVID-19 does not have a natural origin.» it did not disclose to readers that Daszak’s group had funded coronavirus research at the Wuhan lab, and at least three of those signers have since said a laboratory accident merits consideration.

Disse folkene har en arroganse som tillater dem hva som helst:

The letter stated at the time, «We declare no competing interests.»

Hvis noe dukker opp som kan avsløre sannheten, kaller man det en konspirasjonsteori:

In one email asking someone to sign on to the letter, Daszak said «conspiracy theorists» had targeted some of EcoHealth’s Chinese collaborators and needed support.

«I hope you are willing to sign on to this – your voice will be very influential, particularly in keeping these critical bridges open between the USA and China. You should know that the conspiracy theorists have been very active, targeting our collaborators with some extremely unpleasant web pages in China, and some have now received death threats to themselves and their families. They have asked for any show of support we can give them,» he wrote.

Den tidligere leder av Center for Disease Control, Robert R. Redfield, sier han mottok dødstrusler etter at han sto frem og sa at han trodde viruset kom fra Wuhan-laboratoriet.

Både Daszak og Fauci har benektet at deres penger gikk til gain-of-function-forskning, selv om de selv har sagt det offentlig. Daszak ga et intervju i 2018 som han nok gjerne skulle sett ugjort eller slettet.

Daszak is quoted in a 2015 Nature report discussing the benefits of such research, however. In a 2019 interview with virologist Vincent Racaniello, Daszak discussed the ease of manipulating coronaviruses for the purposes of vaccine development. Racaniello told Just The News he believed Daszak was describing gain-of-function research.

«Coronaviruses — you can manipulate them in the lab pretty easily,» he said. «Spike protein drives a lot of what happen with coronavirus, in zoonotic risk. So you can get the sequence, you can build the protein, and we work a lot with Ralph Baric at UNC to do this. Insert into the backbone of another virus and do some work in the lab. So you can get more predictive when you find a sequence. You’ve got this diversity. Now the logical progression for vaccines is, if you are going to develop a vaccine for SARS, people are going to use pandemic SARS, but let’s insert some of these other things and get a better vaccine.»

 

Media fact-checkers, Facebook cited Wuhan lab-linked scientist to knock down lab leak theory

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.