Peter Daszak, mannen bak EcoHealth Alliance, selskapet som mottok føderale penger av Anthony Fauci for å drive utvikling av coronavirus ved laboratoriet i Wuhan, takket i mars i fjor Fauci for å ha bidratt til å legge teorien om viruslekkasje fra laboratoriet død.

Peter Daszak, the president of EcoHealth Alliance, a research group that secured a grant to perform coronavirus research in Wuhan before the pandemic, wrote to Fauci in April of last year “to say a personal thank you on behalf of our staff and collaborators” after Fauci dismissed the idea that the pandemic started due to a lab accident in Wuhan.

Daszak sørget for å organisere et brev i the Lancet hvor flere vitenskapsmenn, herunder Nobelprisvinnere, nærmest utelukket at viruset kunne være menneskeskapt. Det ble brukt uttrykk som at det var «umulig». Også i norske medier har det blitt brukt slike uttrykk.

Fauci var med på å backe opp en slik oppfatning og for det uttrykte Daszak takknemlighet. Daszak informerte ikke om at han hadde personlige interesser av at virusteorien ble dementert.

Fauci replied to the email, which came on April 18, 2020, to thank Daszak for his “kind note.” Earlier in the day, Fauci was asked directly about the lab leak hypothesis during a coronavirus briefing, and he said the scientific evidence “is totally consistent with a jump of a species from an animal to a human.”

Siden Fauci var presidentens hovedrådgiver og sto ved hans side på de daglige pressekonferansene, hadde hans ord stor vekt.

Men også Fauci var personlig involvert og hadde mye å tape på at sannheten kom frem. Heller ikke han oppga at hans institutt hadde finansiert forskningen via EcoHealth Alliance.

Nå har også liberale medier begynt å interessere seg for Faucis skjulte sider. BuzzFeed har fått ut over 3.000 eposter via offentlighetsloven.

The exchange between Daszak and Fauci was part of more than 3,200 pages of Fauci’s emails that BuzzFeed obtained through the Freedom of Information Act and posted online Tuesday.

Det ble fokus på laboratoriet under en pressekonferanse da en reporter spurte Trump om det var slik at viruset hadde lekket via en ansatt som var blitt syk. Trump unngikk å svare direkte, men spørsmålet ble stående. Daszak forsto at tampen hadde begynt å brenne og at det bare var et tidsspørsmål før han ville komme i søkelyset. Han organiserte derfor et fagfellebrev i the Lancet.

As the pandemic was just beginning, Daszak orchestrated a letter from several scientists that rejected the idea of a lab accident based on little evidence, and he did not disclose his conflict of interest when signing the letter. The letter ultimately informed a significant amount of media coverage of the lab leak theory.

Fauci kunne torpedert brevet, men da måtte han selv ha stått frem. De to hadde felles interesse av å legge lokk på gain-of-function-forskningen.

“From my perspective, your comments are brave, and coming from your trusted voice, will help dispel the myths being spun around the virus’ origins,” Daszak wrote.

Det er mange som har noe å skjule. Biden stanset en granskning av virusetes opprinnelse som var i gang i State Department. Forrige uke var han nødt for å gjenåpne den.

Nå har partene begynt å skylde på hverandre. Peter Daszak har tidligere avslått alle forespørsler om informasjon. Nå sier han at Biden-administrasjonen ikke har bedt om å få utlevert noen informasjon.

Last week, the EcoHealth Alliance told the Washington Examiner it had received no requests for information from the Biden administration.

Daszak var med i WHO-delegasjonen som fikk besøke Wuhan for å granske virusets opprinnelse. Kommisjonen skrev en rapport som var wishy-washy. Kina hadde ikke villet gi informasjon og hvis WHO skulle gjort en grundig jobb ville organisasjonen måttet avsløre sin egen rolle. Alle var med for å dekke over sin egen rolle, ikke minst Daszak.

Men også Fauci har svin på skogen. Han har sittet i toppen for amerikansk helsevesen i 36 år, i lang tid som leder av Institutt for allergi og epidemiske sykdommer, en underavdeling av den amerikanske folkehelsa.

Fauci har spilt en ledende rolle under hele pandemien. Nå har vinden snudd.  Mediene går nå etter lab-lekkasje-teorien for full musikk og da finner de Fauci og Daszak.

Daszak’s role in quietly steering public opinion away from the possibility of a lab leak has come under scrutiny amid a dramatic shift in media coverage of the hypothesis.

 

Key figure in Wuhan research thanked Fauci for downplaying lab leak hypothesis