Hovedinngangen til det virologiske laboratoriet i Wuhan. Foto: Ureem2805 / cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

Tre av de aller første som ble smittet av korona­viruset, var navngitte medarbeidere ved Wuhan-laboratoriet, opplyser kilder i det amerikanske stats­apparatet til et uavhengig journalistisk nettsted grunnlagt av Michael Shellen­berger – kjent fra Twitter Files.

De tre vitenskapsfolkene – Ben Hu, Yu Ping og Yan Zhu – jobbet med gain of function-forskning på SARS-lignende virus ved det virologiske instituttet i Wuhan da de ble syke i november 2019, skriver Michael Shellenberger, Matt Taibbi og Alex Gutentag på nettstedet Public, som publiseres på den etterhvert ganske kjente plattformen Substack.

En av journalistenes kilder er sikker i sin sak:

When a source was asked how certain they were that these were the identities of the three WIV scientists who developed symptoms consistent with COVID-19 in the fall of 2019, we were told, “100%”

En av de tre forskerne som ble syke, var stjerneeleven til Shi Zhengli, av og til omtalt som «Batwoman».

“Ben Hu is essentially the next Shi Zhengli,” said Alina Chan, a molecular biologist at the Broad Institute of MIT and Harvard, and coauthor with Matt Ridley of Viral: The Search for the Origin of Covid19. Shi is known as “the bat woman of China,” and led the gain-of-function research at the WIV. “He was her star pupil. He had been making chimeric SARS-like viruses and testing these in humanized mice. If I had to guess who would be doing this risky virus research and most at risk of getting accidentally infected, it would be him.”

En WHO-rådgiver som var tidlig ute med å peke på Wuhan-laboratoriet, mener at disse nye opplysningene er å sammenligne med en rykende pistol:

Jamie Metzl, a former member of the World Health Organization expert advisory committee on human genome editing who raised questions starting in early 2020 about a possible research-related pandemic origin, said, “It’s a game changer if it can be proven that Hu got sick with COVID-19 before anyone else. That would be the ‘smoking gun.’ Hu was the lead hands-on researcher in Shi’s lab.”

Amerikansk etterretning forventes å offentliggjøre tidligere gradert materiale om saken snart, skriver Public:

Next week, the Directorate of National Intelligence is expected to release previously classified material, which may include the names of the three WIV scientists who were the likely among the first to be sickened by SARS-CoV-2.

USAs tidligere smittevernsjef Anthony Fauci, som selv finansierte gain of function-forskning ved Wuhan-laboratoriet, har sagt at verden kanskje aldri får vite sannheten om virusets opphav, etter først å ha avfeid hypotesen. Fauci gav tidlig i 2020 anvisninger til utarbeidelsen av en viten­skapelig artikkel som konkluderte at koronaviruset ikke kunne ha lekket fra et laboratorium.

Spørsmålet de færreste store medier stiller seg, er om ikke Fauci kan være mest opptatt av sitt eget omdømme. Når nettet snører seg rundt laboratoriet, kan det bli ubehagelig for ham selv også. Metzl antyder langt på vei at nettopp det kan være nært forestående:

Said Metzl, “Had US government officials including Dr. Fauci stated from day one that a COVID-19 research-related origin was a very real possibility, and made clear that we had little idea what viruses were being held at the Wuhan Institute of Virology, what work was being done there, and who was doing that work, our national and global conversations would have been dramatically different. The time has come for a full accounting.”

Et slikt oppgjør vil neppe begrenses til Fauci, men komme til å omfatte en hel bransje som involverer både statlige, kommersielle og vitenskapelige aktører – muligens også medier. Kina og WHO må ellers påregne forklaringsproblemer.

Mange gikk imot laboratoriehypotesen fordi Donald Trump fremmet den, sa professor emeritus i medisin og tidligere overlege Stig Frøland i en podkast hos NRK den 5. mai.

 

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.