Det har skjedd et skifte i hovedstrømsmedienes dekning av virusets opprinnelse. Nå kalles lab-lekkasje-teorien for «trolig» av NTB-DPA. Omslaget har skjedd de siste dager av mai. Det begynte med at Biden varslet en granskning. Men samtidig ble det kjent at han hadde stanset en tilsvarende pågående forskning i State Department med en gang han slapp til i Det hvite hus.

Det var den egentlige Biden. Men nye avsløringer om Wuhan-laboratoriet tvang Biden til å foreta seg noe. Hovedstrømsmediene dilter etter.

Britisk etterretning stempler lab-teori som «trolig»ID: 17651554

Britisk etterretning vil ikke utelukke teorien om at koronapandemien kan ha begynt med virus som lekket fra et laboriaturiom i Wuhan.

Etterretningstjenestene vurderer sannsynligheten for teorien som «tenkelig». Før hadde de stemplet den som «lite sannsynlig», melder avisen The Sunday Times. Kinesiske myndigheter har hele tiden avvist denne teorien.

Storbritannias vaksineminister Nadhim Zahwai sier at Verdenshelseorganisasjon (WHO) må få lov til å etterforske opprinnelsen til koronaviruset for fullt. Flere politikere i England har også tatt til orde for å få en nøye gjennomgang av lab-teorien.

I forrige uke ba USAs president Joe Biden amerikansk etterretning om å granske teorien om at koronaviruset spredte seg fra et laboratorium i Wuhan i Kina.

Bakgrunnen var en sak i avisa Wall Street Journal , der det med henvisning til en amerikansk etterretningsrapport ble blåst nytt liv i denne spekulasjonen.

Mandag 31. mai 21.55

Bare to dager tidligere, lørdag 29. mai, kl 08.44, kom denne «beauty» fra WHO:

WHO advarer mot å politisere letingen etter koronavirusets opphavID: 17649739

Letingen etter koronavirusets opphav blir nå hemmet av politikk, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Vi vil få be om at man skiller mellom vitenskap og politikk. La oss få fortsette i en skikkelig og positiv atmosfære med å lete etter svar, sier WHOs krisesjef Michael Ryan.

– Denne prosessen blir nå forgiftet av politikk, sier han.

USAs president Joe Biden ba denne uka amerikansk etterretning granske teorien om at koronaviruset spredte seg fra et laboratorium i Wuhan i Kina.

Bakgrunnen var en sak i avisa Wall Street Journal, der det med henvisning til en amerikansk etterretningsrapport ble blåst nytt liv i denne spekulasjonen.

Usant

Kina kaller påstanden «totalt usann» og viser til at en ekspertgruppe fra WHO, som tidligere i år besøkte Wuhan, konkludert med at teorien er «svært usannsynlig».

Ifølge WHO-ekspertene tyder alt på at viruset stammer fra hestesko-flaggermus, og at det ble overført til mennesker via et annet dyr, kanskje skjelldyr. De er ikke sikre på at dette skjedde i Wuhan.

WHO har imidlertid etterlyst større tilgang til rådata fra Kina, et krav blant andre Norge har sluttet seg til. Letingen etter svar fortsetter, men det er uklart hva neste steg blir.

Veien videre

Tekniske eksperter vurderer nå veien videre og vil komme med sin anbefaling, men det er uvisst når, sier WHOs talskvinne Fadela Chaib.

– Når anbefalingen foreligger, vil WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus i samråd med medlemslandene beslutte hvordan man skal gå fram, sier hun.

Tedros har understreket at man foreløpig ikke kan utelukke noen teori om hvordan viruset oppsto og spredte seg.

Konspirasjonsteori

Påstanden om at viruset kan ha kommet fra et laboratorium i Wuhan, ble blant annet fremmet av tidligere president Donald Trump og ble lenge ansett for å være en konspirasjonsteori, fremmet av høyresiden i USA.

– Alle land har rett til å fremme sine egne teorier om virusets opphav, det er en fri verden, sier WHOs krisesjef Michael Ryan.

Den politiske debatten gjør imidlertid WHOs arbeid svært vanskelig, sier han.

– Det vanskeliggjør det vitenskapelige arbeidet vi forsøker å utføre. For å være ærlig så kan det bli umulig for oss å levere de svarene som verden ønsker, sier han.

Onsdag 26. mai sendte NTB ut en analyse som viste at byrået var på glid. Sagt på en annen måte: Hvordan gi inntrykk av at man har hatt en konsistent fremstilling, når sprekkene gaper. Det kalles også: Hvordan gjøre et tilbaketog til fremgang?

Dette går de ulike koronateoriene ut påID: 17646506

Det finnes flere teorier om koronavirusets opphav, og WHOs sjef sier de ikke kan utelukke noe. Noen teorier er mer sannsynlige enn andre.

En gruppe internasjonale eksperter fra Verdens helseorganisasjon (WHO) besøkte i januar og februar den kinesiske byen Wuhan, der viruset først ble oppdaget. De skaffet seg en oversikt over de første kjente tilfellene. De prøvde også å finne ut av hvor det stammet fra uten å lykkes, men de fikk samlet inn data og forsket mer på de ulike teoriene.

Teorier om at det smitter fra dyr, at det stammer fra et laboratorium eller er menneskeskapt, er noen av de scenarioene rapporten tar for seg, samt vurderinger av hvor sannsynlige de er.

Flaggermus-teori mest sannsynlig

Selv om WHO-ekspertene ikke kunne påvise koronaens opphav, er de enige om at viruset trolig spredte seg fra hestesko-flaggermus til et ukjent pattedyr som deretter smittet mennesket.

Denne teorien beskrives som sannsynlig til svært sannsynlig. En direkte spredning fra flaggermus til mennesker beskrives som sannsynlig, mens spredning via en «kald kjede» – det vil si fra matprodukter – er mulig, men ikke sannsynlig.

Hestesko-flaggermusen forårsaket også en større epidemi i verden i 2003.

Frossen mat-teori avvist

Kinesiske myndigheter har tidligere lansert en teori om at viruset kan ha kommet fra importert frossen sjømat. Denne påstanden er imidlertid blitt avvist av en lang rekke internasjonale eksperter.

Folk har spekulert på om viruset er menneskeskapt og kom fra forsøksdyr i labben. Kinesiske myndigheter har hele tiden nektet for dette.

WHO-ekspertene har altså ikke funnet opphavet til viruset i Wuhan, men de sier det er «ekstremt usannsynlig» at det oppsto i en lab.

Men nylig kom det fram i nye dokumenter at tre forskere ved et laboratorium i Wuhan ble sendt til sykehus med covid-19-symptomer allerede i november 2019. Det er flere uker før viruset ble påvist og kinesiske myndigheter orienterte WHO, ifølge Wall Street Journal , som viser til en amerikansk etterretningsrapport.

Interessekonflikt

En talsmann for kinesisk UD, Zhao Lijian, kaller opplysningene i den amerikanske etterretningsrapporten for «totalt usanne».

Et medlem av ekspertgruppen, dr. Peter Daszak, har økonomiske interesser i en av labbene i Wuhan, noe som gjør dette til en interessekonflikt for ham, melder Wall Street Journal. Daszak gikk tidlig hardt ut mot lab-teorien og skrev et leserinnlegg i The Guardian i fjor sommer hvor han ba folk om å ignorere konspirasjonsteoriene.

Generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i WHO har hele tiden sagt at alle teorier om opphavet til covid-19 er mulige og må undersøkes nærmere.

Krever mer tilgang

Ifølge WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus hadde ekspertene vansker med å få tilgang til rådata mens de var i Kina. 14 land, blant dem Norge, ba Beijing gi ekspertene større tilgang.

– Det er helt avgjørende at uavhengige eksperter får full tilgang til alle relevante data, forskning og personell som var involvert i første stadium av utbruddet, for å kunne finne svar på hvordan denne pandemien oppsto, het det i en uttalelse fra de 14 landene.

Også USA har tidligere bedt Kina om å «tilgjengeliggjøre sine data fra utbruddets tidligste dager».

Vi får et varsel om at noe er endret når Facebook ikke lenger vil sensurere på Kinas vegne. Torsdag 27. mai.

Facebook fjerner ikke lenger innlegg om laboratorieteorier om koronaID: 17648394

Facebook snur og vil ikke lenger fjerne innlegg som antyder at koronaviruset kommer fra et laboratorium i Kina.

Beslutningen er tatt etter at president Joe Biden onsdag ga etterretningstjenestene ordre om ny gransking av teoriene om virusets opprinnelse, til Kinas store fortørnelse.

Facebooks beslutning kaster nytt lys over utfordringene ved å overvåke sosiale medier og fjerne feilinformasjon.

Bakgrunnen for Bidens beslutning er en sak i avisa Wall Street Journal, der det med henvisning til en amerikansk etterretningsrapport blåses nytt liv i spekulasjoner om at viruset ved et uhell spredte seg fra et laboratorium i Wuhan.

Men fortsatt heter det «blåses nytt liv i spekulasjoner».

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.