Sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, taler i FNs europeiske hovedkvarter i Genève den 22. mai 2022. Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone via AP / NTB.

Koronaviruset lekket mest sannsynlig ut av Wuhan-laboratoriet som følge av en katastrofal ulykke, sa sjefen for Verdens helse­organisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, nylig privat til en fremstående europeisk politiker i henhold til Daily Mails opplysninger.

Offentlig fortsetter imidlertid sjefen som WHO, som opprinnelig omtalte laboratoriehypotesen som en konspirasjonsteori, å fremstille saken nokså annerledes, skriver den engelske avisen: Alle hypoteser er fremdeles på bordet, sier Ghebreyesus.

While publicly the group maintains that ‘all hypotheses remain on the table’ about the origins of Covid, the source said Tedros Adhanom Ghebreyesus, director-general of the World Health Organisation (WHO), had recently confided to a senior European politician that the most likely explanation was a catastrophic accident at a laboratory in Wuhan, where infections first spread during late 2019.

WHO-sjefen har siden virusutbruddet rost Kina en rekke ganger for landets innsats. Kina beskytter den globale helsen, skrev en gruppe vitenskapsfolk med Peter Daszak i spissen i The Lancet i februar 2020, der de også omtalte det som en konspirasjonsteori at viruset ikke skulle ha et naturlig opphav – det siste en hypotese som ikke har noe empirisk grunnlag.

Ghebreyesus sier i dag offentlig at man ikke vet:

Dr Tedros updated member states on the pandemic this month, admitting: ‘We do not yet have the answers as to where it came from or how it entered the human population.

Men privat sier han altså at han holder en laboratorielekkasje i Wuhan som mest sannsynlig, noe en rekke andre personer med stor innsikt har sagt offentlig før ham.

 

Les også:

WHO-rådgiver: – Korona­utbruddet skjedde sannsynligvis ved laboratorie­lekkasje

– Laboratorie­lekkasje er den eneste fornuftige forklaringen

– Jeg er overbevist om at viruset lekket fra Wuhan-laboratoriet

Fremragende tysk fysiker: – Korona­viruset kom høyst sannsynlig fra Wuhan-laboratoriet

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.