Verdens Helseorganisasjon har ikke nettopp markert seg med å være først på ballen under pandemien. Nå har de kommet frem til at det er en troverdig hypotese at en kinesisk forsker ble smittet av koronaviruset mens de tok prøver fra flaggermus ute i grottene. Det er lenge siden de kinesiske forskerne innrømmet at de ble bitt av flaggermus.

Det er Dr Peter Embarek, som ledet WHOs granskning, som nå sier at det er en sannsynlig hypotese at en ansatt ved laboratoriet i Wuhan ble smittet av viruset ved bitt av flaggermus, men da ute i felten.

Dette er en politisk «greiere» forklaring enn at viruset ble manipulert i laboratoriet, slik mange nå hevder.

Kina har reagert med sinne over påstanden at viruset begynte spredningen ved en lekkasje fra laboratoriet.

I en dokumentar på Danmarks TV2 sa Peter Embarek at WHOs granskningskommisjon hadde vært under politisk press fra Bejing og at de hadde blitt tvunget til å konkludere med at laboratorielekkasje hadde vært «ekstremt usannsynlig». Embarek sa at kineserne hadde sagt at de kunne nevne en lekkasjemulighet hvis de la til at det ikke var grunnlag for å forfølge dette videre. Alle forskerne i WHO-teamet måtte godkjennes av Kina og den endelige rapporten måtte klareres av den kinesiske regjeringen.

Da Embarek ble spurt om rapporten hadde blitt publisert hvis laboratorielekkasje ikke hadde blitt beskrevet som «ekstremt usannsynlig», svarte han: «Det ville sannsynligvis ha krevd flere diskusjoner og krangler… jeg syntes ikke det var verdt det».

The Times    Nyheder.TV2

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.