Covid-19 har for lengst blitt politikk. En av de største spillerne er Anthony Fauci. Fauci ble hurtig en darling for liberale medier. Suksessen har gått til hodet på ham. Søndag tok han æren for å at vaksinene er blitt en realitet. – Min viktigste beslutning, sa Fuaci, som om det var han som var presidenten. Han fikk umiddelbart svara. Også Fauci har samarbeidet med instituttet i Wuhan. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB

Associated Press har fått tak i en forhåndsversjon av WHO-rapporten om koronavirusets opprinnelse. Rapporten har ikke endelige svar, men kan avsanne en antagelse: Viruset kom ikke fra Instituttet for virologi i Wuhan. Dette til tross for at det er sterke indikasjoner på det motsatte.

Verdens helseorganisasjon fortsetter linjen med å dekke over for Kina. Kina har som mål å infiltrere internasjonale organisasjoner og ser ut til å ha lykkes med WHO. Helt fra utbruddet har WHO lojalt sekundert den offisielle versjonen fra Beijing. Ubehagelig informasjon, som at Kina allerede i desember begynte å rense nettet for informasjon om viruset, utelates og ignoreres.

Dermed oppstår en stor kløft i verdensopinionen mellom de informerte og de som lar seg forføre.

Rapporten er et resultat av delegasjonen til Kiina og Wuhan på nyåret. Med var bl.a britiske Peter Daszak som har vært personlig involvert i den forskningen som produserte koronaviruset, såkalt gain of function-forskning. Daszak var ikke interessert i at samarbeidet med Wuhan-instituttet skulle frem i lyset. Det ville stilte mange i USA i forlegenhet.

Da heller spinne løgnene og håpe at båten bærer en stund til. Men Kina er sin egen fiende ved å ville straffe alle som ikke følger deres egen versjon. Bl.a. boikotten av Australia har blottlagt Kinas svake sider. Det samme har kritikk av måten uigurene behandles på.Kina reagerer med raseri og straffer selskapene som sier de ikke vil kjøpe bomull fra Xinjang.

Hvis Kina fortsetter opptrappingen kan også koronavirus-fasaden sprekke.

Nyhetsbyrå: Mange ubesvarte spørsmål i WHO-rapport om koronaviruset

En WHO-rapport om koronaviruset inneholder mange ubesvarte spørsmål, men teorien om at viruset lekket fra et laboratorium, blir avvist som svært usannsynlig.

Det amerikanske nyhetsbyrået AP melder mandag at det har mottatt en kopi av det som ser ut til å være en bortimot ferdigstilt versjon av rapporten.

Der slås det fast at det er svært usannsynlig at viruset lekket fra et laboratorium. For øvrig anbefaler ekspertene flere undersøkelser på alle områder, bortsett fra laboratorieteorien.

Det skal være en diplomat med base i Genève som har lekket rapporten.

Publiseringen har latt vente på seg, og i forrige uke varslet en tjenestemann i WHO at den kom til å bli offentliggjort i løpet av få dager.

Ulike teorier

Det er ikke klart om versjonen som AP har mottatt, kommer til å bli endret før publisering. Det er blitt spekulert på om det er Kina som forsinker publiseringen for å sikre at den ikke inneholder noe som kan oppfattes som at Kina har skylden for pandemien.

Ekspertene har listet opp fire mulige scenarioer. De konkluderer blant annet med at smitteoverføringen kan ha skjedd fra ett dyr til et annet og så til mennesker. Denne teorien beskrives som sannsynlig til svært sannsynlig.

En direkte spredning fra flaggermus til mennesker beskrives som sannsynlig, mens spredning via en «kald kjede» – det vil si fra matprodukter – er mulig, men ikke sannsynlig.

Den nærmeste slektningen til viruset som forårsaker covid-19, er blitt funnet i flaggermus.

Men ifølge rapporten ser den evolusjonære avstanden mellom koronavirus blant flaggermus og SARS-CoV-2 ut til å være på flere tiår. Det peker i retning av en «missing link».

Mink eller katter?

I rapporten står det også at det er funnet virus med store likhetstrekk i skjelldyr. Men det blir anført at også mink og katter er mottakelige for det nye koronaviruset, noe som betyr at de kan være bærere.

Rapporten er i stor grad basert på besøket som WHOs ekspertteam avla i Wuhan, byen der viruset først ble oppdaget. Besøket varte fra midten av januar til midten av februar.

Lederen for WHOs team, Peter Ben Embarek, sa fredag at rapporten er blitt ferdigstilt og at den nå blir faktasjekket og oversatt.

– Jeg forventer at i løpet av de neste dagene så vil hele prosessen være fullført, og vi vil kunne offentliggjøre den, sa han.

 

 

 

Kjøp Mesteren og Margarite av Michail Bulgakov fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.