Selv en av toppene i det kinesiske helsesystemet antyder nå at viruset stammer fra en lekkasje. Tidligere folkehelsesjef George Geo mener det ikke kan utelukkes. Kina ser seg tjent med større elastisitet i forklaringsmodellen. Det gir større politisk spillerom.

Muligheten for at koronaviruset lekket fra et laboratorium, kan ikke utelukkes, mener Kinas tidligere folkehelsesjef.

– Du kan alltid mistenke hva som helst. Det er vitenskap. Ikke utelukk noe, sier virologen og immunologen George Gao i et intervju med BBC Radio 4.

Gao ledet fram til i fjor Kinas folkehelseinstitutt og er nå visepresident i Kinas nasjonale stiftelse for naturvitenskap. Han spilte en sentral rolle i Kinas håndtering av pandemien og jakten på virusets opprinnelse.

Systemet «avslører» at det ble foretatt undersøkelser ved Wuhan institutt for virologi. Det virker tilforlatelig. Selvfølgelig fant de ingenting.

Gao antyder i intervjuet også at kinesiske myndigheter kan ha tatt teorien om en laboratorielekkasje mer alvorlig enn hva de uttrykker offisielt. Ifølge den tidligere folkehelsesjefen skal nemlig Wuhans institutt for virologi ha gjennomført en form for formell undersøkelse.

– Regjeringen organiserte noe, sier han.

– Laboratoriet ble dobbeltsjekket av eksperter på området, sier han videre, samtidig som han understreker at folkehelseinstituttet ikke var involvert i undersøkelsen.

Ifølge Gao har han «hørt» at det ikke ble funnet noe mistenkelig.

– Jeg tror at deres konklusjon var at de følger alle protokoller. De har ikke funnet noen feil, sier han.

I virkeligheten var det full panikk så tidlig som i oktober 2019. CIA kunne se at det foregikk noe.

Men NTB er mer trofast mot kommunistpartiets forklaring enn partiet selv:

Mange eksperter mener at det mest sannsynlige er at viruset fantes naturlig i dyr, fortrinnsvis flaggermus, og at pandemien oppsto etter at det ble spredt til mennesker på et marked i Wuhan.

De avslørende ord er «mange» og «mest sannsynlig».  En riktig formulering ville vært: -Stadig færre holder det for sannsynlig……

Men NTB forsvarer kommunistpartiets versjon som selv den amerikanske Kongressen ikke tror på lenger.

Er NTB redd for at de får et forklaringsproblem?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.