WHO-sjef Tedros Adhanom hilser på Kinas president Xi jinping før et møte i Folkets store hall Beijing den 28. januar 2020. Foto: Naohiko Hatta / Pool via Reuters / NTB.

Omtrent ti måneder etter at det nye viruset Sars-CoV-2, som forårsaket sykdommen og pandemien covid-19, dukket opp i den kinesiske byen Wuhan i desember 2019, har Verdens Helseorganisasjon (WHO) fått satt sammen ei gruppe som skal starte med undersøkelsene for å finne ut hvor viruset stammer fra, og når det eventuelt hoppet over fra dyr til mennesker. Det er planlagt at gruppa kommer til Kina i januar. Inkludert karanteneperioden skal den være i landet i fire-fem uker.

WHOs undersøkelsesgruppe, som ble etablert i slutten av oktober, vil nå se på markedet hvor det hele startet og prøve å rekonstruere utbruddet. Det vil si at de starter på Wuhans sjømatmarked, det antatte episenteret for utbruddet, «ground zero».

Det har ikke vært enkelt å få satt sammen denne gruppa, for spørsmålet om virusets opprinnelse har blitt politisert. USA – og andre – kaller det Kina-viruset. Kina svarer med å si at det kan komme fra et sted utenfor Kina, selv om det første, kjente tilfellet dukket opp i Kina. De svarer med å si at det kan ha kommet til Kina med amerikanske soldater. Det blir en tit for tat-lek, en skylde på hverandre-lek.

En enda større vanskelighet for å gjennomføre en åpen og fordomsfri undersøkelse, er at Kina har satt store begrensninger for hva som kan undersøkes, eller rettere sagt, hva som ikke er gjenstand for undersøkelse: Kina vil ikke la noen fra undersøkelseskomiteen få tilgang til Wuhan virologiske institutt for å undersøke om viruset kan ha vært i dette mistenkte laboratoriet og ha sluppet ut derfra, ja, i verste fall, blitt laget der.

Kina nekter for dette og godtar ikke beskyldningene som verserer om at viruset kan være menneskeskapt, eller at et naturlig virus kan ha sluppet ut fra dette nye, supersikre BSL-4-laboratoriet, hvor de nettopp studerer koronavirus, og hvor de på rekordtid klarte å bestemme gensammensetningen av det nye viruset. Og det ser ut som om Kina har de fleste vitenskapsfolk med seg i dette synet. Det vanlige er å mene at Sars-CoV-2 er et naturlig virus som er dannet i et dyr, sannsynligvis en flaggermus, og at det via et annet dyr, en mellomvert, har hoppet over til et menneske.

Lawrence Gostin ved Georgetown University er skuffet. «Kinas nei til å tillate en fullstendig og uavhengig undersøkelse av opprinnelsen til utbruddet var en stor forsømmelse når det gjelder åpenhet og internasjonalt samarbeid», sier han.

Men nå har WHO likevel fått til et team med 10 internasjonale eksperter. Disse er fra Europa, USA, Japan, Vietnam, Australia, Russland og Qatar. I tillegg kommer kinesiske eksperter. Undersøkelsen vil altså starte på Wuhans sjømatmarked. Her ble det ikke bare solgt sjømat, men også levende, ville dyr, fjærfe og grønnsaker. Like etter utbruddet i desember 2019, da man oppdaget at mange pasienter som kom inn til byens sykehus med den nye lungesykdommen, hadde tilknytning til våtmarkedet, ble markedet først stengt den 1. januar, og deretter sprayet og vasket ned noen dager senere. Kinesiske forskere satte i gang undersøkelser. Nå viser det seg at disse sannsynligvis ikke var særlig grundige, og ikke kunne være det heller, siden spor – døde dyr, avføring og søppel f.eks. – var vasket bort.

Kineserne er ikke særlig åpne om prøvene de tok i januar 2020, mer enn 1000 i alt, ifølge WHO. De skal ha tegnet et kart over bodene i markedet, som det var hundrevis av. Kartet skal ha vært ferdig 22. eller 23. januar. Her vises 33 boder som skal være knyttet til 45 mistenkte og bekreftede smittetilfeller. Kartet viser altså i eller ved hvilke boder de første syke personene jobbet eller handlet. Dette kartet ville kineserne ikke publisere, men nå sier avisa South China Morning Post at de har fått tak i kartet, og de publiserer det 15. desember. Kineserne sier at genetiske undersøkelser av virus som ble funnet på markedet i januar, stammer fra syke mennesker, ikke dyr. Andre som ble syke, hadde ingen kjent tilknytning til våtmarkedet. Dette kan indikere at viruset hoppet over fra dyr til mennesker et annet sted og tidligere. Men dette er vanskelig å finne ut av, spesielt siden Kina legger begrensninger på WHO-undersøkelsen.

Undersøkelsen vil også omfatte leting i sykehusjournaler på jakt etter tidlige smittetilfeller som man kunne ha oversett, man vil teste lagrede blodprøver, og intervjue de første pasientene før å finne ut hvordan de hadde blitt smittet, om de f.eks. hadde hatt kontakt med ville dyr. Man vil finne ut hvor dyrene har kommet fra og teste flere dyr. Kinesiske forskere skal starte arbeidet, det internasjonale teamet skal så «se over» arbeidet.

Her ser man igjen hvordan kineserne legger begrensninger på undersøkelsen. Professor Linfa Wang ved Duke-NUS Medical School i Singapore sier at det som undersøkelsesgruppa vil oppnå i Kina, vil avhenge av mer enn vitenskap:

En slik undersøkelse kan bare bli gjennomført hvis kineserne er overbevist om at man kommer hit uten politiske motiver.

Wang deltok også i et WHO-team som undersøkte Sars-utbruddet i Kina for 17 år siden.

Konklusjonen må bli at hvorvidt WHO-undersøkelsen vil lykkes med å finne opprinnelsen til Sars-CoV-2 og covid-19, vil avhenge av Kinas godvilje og WHOs føyelighet.

Det er for ille. Og nå kommer mutantene …

 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.