Markedet i Wuhan der kinesiske myndigheter hevder at koronautbruddet i byen fant sted. En ny studie går langt i å avvise den muligheten. Foto: Dake Kang / AP / NTB.

Koronaepidemien startet i den kinesiske Hubei-provinsen, der Wuhan er hovedstad, en måned eller to før den første gruppen av smittetilfeller ble oppdaget på det mye omtalte markedet i Wuhan sent i desember 2020, konkluderer en gruppe amerikanske forskere i en studie som torsdag er publisert i tidsskriftet Science.

Det er flere forskjellige indikasjoner på at utbruddet av epidemien høyst sannsynlig ikke skjedde på Wuhan-markedet, blant annet at de første dokumenterte tilfellene av koronasmitte ikke hadde noen tilknytning til markedet.

Markedet kan derimot ha avstedkommet en av de første superspreder-situasjonene, kommenterer evolusjonsbiologen Michael Worobey, som er en av studiens forfattere.

En annen av forfatterne forklarer til metodologien bak studien til magasinet Science Daily:

«Our study was designed to answer the question of how long could SARS-CoV-2 have circulated in China before it was discovered,» said senior author Joel O. Wertheim, PhD, associate professor in the Division of Infectious Diseases and Global Public Health at UC San Diego School of Medicine.

«To answer this question, we combined three important pieces of information: a detailed understanding of how SARS-CoV-2 spread in Wuhan before the lockdown, the genetic diversity of the virus in China and reports of the earliest cases of COVID-19 in China. By combining these disparate lines of evidence, we were able to put an upper limit of mid-October 2019 for when SARS-CoV-2 started circulating in Hubei province.»

Wertheim går langt i å avvise at viruset kan ha befunnet seg i USA eller Europa så tidlig.

Historien om at utbruddet fant sted på markedet i Wuhan, er en løgn, hevder WHO-rådgiver Jamie Metzl, som mener at stadig mer taler for at utbruddet skjedde som følge av en lekkasje fra viruslaboratoriet i Wuhan. Den tyske fysikeren Roland Wiesendanger trakk nylig samme konklusjon.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.