Roland Wiesendanger under tildelingen av Julius Springer-prisen for 2016. Foto: Alastor2001 / Wikimedia Commons.

En rekke tungtveiende indisier peker klart i retning av at koronaviruset stammer fra Wuhan-laboratoriet, hevder professor i fysikk ved universitetet i Hamburg, Roland Wiesendanger.

Konklusjonen går frem av en bredt anlagt studie offentliggjort den 12. februar som er basert på både vitenskapelig litteratur, nyhetsjournalistikk, korrespondanse, kommentarer og samtaler med kolleger verden rundt.

Grunnlagsmaterialet gjør Wiesendanger 99,9 prosent sikker på at koronaviruset kom fra Wuhan-laboratoriet, skriver ZDF.

I favør av denne sannsynlighetsovervekten anfører den tyske fysikeren blant annet at det mangler bevis for hypotesen om at et naturlig flaggermusvirus smittet over til mennesker på det mye omtalte markedet i Wuhan, samt at viruslaboratoriet i byen i flere år har arbeidet med koronavirus.

Det at en forsker ved laboratoriet var blant de tidlig smittede, peker også i samme retning, sier Wiesendanger ifølge Focus.

Når koronaviruset så lett binder seg til menneskelige cellereseptorer, peker det i retning av at viruset er kunstig, hevder Wiesendanger.

Studien omtaler også Anthony Faucis involvering i gain of function-forskning, og de kjente sikkerhetsproblemene ved laboratoriet.

Wiesendangers motivasjon for å offentliggjøre studien er å anspore allmennheten til en bred diskusjon om saken, skriver Berliner Morgenpost.

Roland Wiesendanger er en velrennomert og flere ganger prisbelønt vitenskapsmann som har vært professor i fysikk siden 1993. Han omtales som spesialist på nanoteknologi og en pioner innen elektronmikroskopi.

Den tyske fysikeren utfordrer den vanlige forestillingen om at man ikke har autoritet til å uttale seg om en sak som man selv ikke er spesialist på. Skal vitenskap bare forstås som summen av spesifikke fagfelt, der «kompetansen» er klart avgrenset innenfor hver av de enkelte disiplinene? spør han retorisk mot slutten av studien.

 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.