WHO-sjef Tedros Adhanom hilser på Kinas president Xi Jinping før et møte i Folkets store hall i Beijing den 28. januar 2020. Foto: Naohiko Hatta / via Reuters / Scanpix.

Ifølge den tyske etterretningstjenesten Bundesnachrichtendienst (BND), som er Tysklands føderale etat for utenlandsetterretning, bad Kinas president Xi Jinping den 21. januar sjefen for Verdens Helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, om å holde tilbake informasjon om og koronaviruset kunne smitte mellom mennesker, og vente med å erklære pandemi.

Det går frem av opplysninger som det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel har fått tilgang til.

Den kinesiske presidentens forsøk på å legge lokk på viktig informasjon om koronaviruset skjedde altså etter at utbruddet var i full gang.

BND estimerer at den kinesiske informasjonsstrategien fikk verden til å miste fire til seks uker i kampen mot epidemien, skriver Der Spiegel.

Nyhetsmagasinet opplyser også at BND har spurt partnerne i etterretningssamarbeidet Five Eyes – USA, Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand – om belegg for Trump-administrasjonens hypotese om at viruset lekket fra Wuhan-laboratoriet.

Forespørselen var forgjeves, og i et internt notat til forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer heter det at den amerikanske presidenten forsøker å «ta oppmerksomheten bort fra egne feil og rette amerikanernes sinne mot Kina».

Denne dynamikken reiser spørsmålet om hvor mye etterretning Five Eyes-landene egentlig ønsker å dele med Tyskland.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=”280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=”282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.