CDU-lederkandidat Friedrich Merz under en pressekonferanse i Berlin den 25. februar 2020. Foto: Annegret Hilse / Reuters / Scanpix.

Friedrich Merz, som er en av de tre kandidatene til å bli ny leder for CDU i Tyskland, signaliserer et ønske om brudd med Angela Merkels politikk både når det gjelder klima og innvandring.

Under pressekonferansen i forbindelse med kunngjøringen av hans kandidatur til ledervervet tirsdag, sa Merz at han vil forsterke innsatsen mot klankriminalitet og illegal migrasjon, opplyser Der Spiegel. For ham er dette svaret på utfordringen med høyreradikalismen, skriver det tyske nyhetsmagasinet.

Merz avviser at dette handler om å bevege CDU til høyre:

Han ønsker snarere at partiet beveger seg «tilbake til midten». Der har partiets stamvelgere, som dessverre er «gått tapt», tidligere befunnet seg.

Når det gjelder den tyske energipolitikken, mener Merz at denne ikke holder i fremtiden, skriver nyhetsmagasinet Stern. «Med bare sol- og vindkraft vil ikke Energiewende fungere», sa han etter å ha meldt seg på lederkampen i CDU.

Uformelle meningsmålinger på nettet peker i retning av at Merz’ største utfordrer i lederstriden er Armin Laschet, som i størst grad representerer kontinuitet etter Merkel av de tre kandidatene.

Norbert Röttgen, den tredje kandidaten, posisjonerer seg på en måte mellom Merz og Laschet, idet han sier at fremtiden for partiet «handler mer om forandring enn om kontinutet», uten at han hittil har vært nøye med å spesifisere hva det betyr. Röttgen sier imidlertid han vil prioritere «kampen mot høyreekstremismen og høyrepopulismen».

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.