CDU ser ut til å ha to sjeler. Hvilken av dem skal havne i forgrunn og fokus i fremtiden? Foto: Wolfgang Rattay / Reuters / Scanpix.

Kampen om hvem som skal bli ny CDU-leder tegner allerede til å bli et oppgjør mellom Friedrich Merz og Armin Laschet, og de to kandidatene får alt nå støtte fra hvert sitt hold i partiet. Norbert Röttgen hører man mindre om.

Thomas Strobl, som er leder for CDU Baden-Württemberg, har onsdag tatt til orde for at partiet bør velge Friedrich Merz som ny leder fordi han nyter «svært høy anseelse» hos næringslivet i Tyskland generelt og i den sørlige delstaten spesielt.

Det skriver Süddeutsche Zeitung.

Også Susanne Eisenmann, som var toppkandidat ved delstatsvalget i 2012, generalsekretær Manuel Hagel og parlamentatrisk leder for CDU ved delstatsforsamlingen i Stuttgart, Wolfgang Reinhart, har onsdag også talt i favør av Merz

I den nordlige delstaten Schleswig-Holstein tok derimot ministerpresident og CDU-leder Daniel Günther tirsdag til orde for Armin Laschet, som stiller med Jens Spahn som nestlederkandidat. Laschet kan fornye partiet og har som delstatsminister vist at han kan forene forskjellige fløyer i partiet, hevder Günther.

Sentralt i CDU skal det ha vært gjort forsøk på å overtale Merz til ikke å stille som lederkandidat ved å tilby ham å bli statsråd, får Süddeutsche Zeitung opplyst hos partikilder.

Kampen mellom Merz og Laschet ligger altså an til å bli en kamp både på geografiske og organisatoriske fronter. Merz ser ut til å ha mest støtte på grunnplanet, mens Laschet er partielitens foretrukne kandidat.

Hva geografien angår, går det en politisk skillelinje gjennom Tyskland som deler nord og vest fra sør og øst, som for eksempel kommer til uttrykk ved at AfD har vært større enn SPD på meningsmålingene i de sistnevnte områdene.

I lys av utspillene fra Strobl og Günther ser det ut til at CDU er splittet geografisk på tilsvarende måte.

Lederkampen i CDU avgjøres under partiets ekstraordinære landsmøte i Berlin den 25. april.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.