CDU-leder Friedrich Merz under en budsjettdebatt i Forbundsdagen i Berlin den 7. september 2022. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB.

Den kristelig-demokratiske union (CDU), som var regjerings­parti i Tyskland fra 2005 til 2021 under Angela Merkel, har levd i skyggenes dal i tysk politikk etter valg­nederlaget i 2021, som endte med en regjering utgått fra det sosial­demokratiske partiet (SDP), det fri­demokratiske partiet (FDP) og De grønne.

Situasjonen ble ikke noe bedre av at de to første som prøvde seg som CDU-ledere etter Merkel før valget i 2021 – Annegret Kramp-Karren­bauer og Armin Laschet – begge mislyktes i rollen. Det banet omsider veien for Friedrich Merz som CDU-leder, etter at han to ganger hadde tapt leder­striden i partiet.

Så hvor er CDU på vei under Merz’ ledelse?

Det er partiet for tiden inne i en prosess med å finne ut, og med over to år igjen til neste valg til Forbunds­dagen tar man seg den nødvendige tiden. Til høsten skal CDU vedta et nytt program, og innen den tid skal partiet ifølge Tagesschau ha holdt fire konferanser som skal stake ut den nye politiske kursen.

Den tredje av disse konferansene fant sted i Schkeuditz i delstaten Sachsen i uken som gikk. I en tale under arrangementet fastslo Friedrich Merz torsdag at «den overordnede saken er miljø­politikken, bevarelsen av skaper­verket og bekjempelsen av klima­endringene», melder web.de. Dette er ifølge Merz «århundrets utfordring», skriver den tyske nyhets­portalen.

Etter hans oppfatning må CDU gjøre klima­beskyttelse til en prioritet, men ikke på den måten som deler av klima­bevegelsen gjør det. Merz ønsker seg ikke klima­beskyttelse med forbud, men snarere med innovasjon og markeds­økonomi.

CDU-lederen står ikke desto mindre hardt på at målet om et «klima­nøytralt» Tyskland innen 2045 er udiskutabelt, skriver Die Welt, som bemerker at det var lite i talen til Merz som ikke kunne ha vært sagt av De grønne.

Rent strategisk utelukker Merz da heller ikke et samarbeid med De grønne etter valget i 2025, slik ÖVP regjerer med De grønne i Østerrike. Det understreker CDU-lederen også ved å omtale AfD som et «høyre­ekstremt» parti, etter tidligere å ha advart CDU-medlemmene mot å anse AfD-velgere som høyre­ekstreme.

Det kommer ikke til å bli noe parlamentarisk samarbeid med AfD noen steder i Tyskland, sier Merz ifølge Deutschlandfunk.

Thilo Sarrazin uttalte nylig at unions­partiene CDU/CSU ikke er noen reell opposisjon når det gjelder migrasjons­politikken i Tyskland. Med uttalelsene fra Merz sist torsdag tegner det til at CDU vil slutte seg til en nokså bred konsensus i det tyske politiske landskapet også i klima­politikken.

Merz hadde i 2020 tatt til orde for et brudd med Merkels kurs både i klima- og innvandrings­politikken. Nå ser det mer ut som kontinuitet. CDU vil være både konservativt og moderne, og denne spagaten er tydelig i program­debatten, kommenterer Frankfurter Allgemeine.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.