Hans-Georg Maaßen. Stillbilde: phoenix / YouTube.

Hans-Georg Maaßen, som var etter­retnings­sjef i Tyskland inntil han falt i unåde hos Angela Merkel, og som Friedrich Merz nå vil sparke ut av CDU, starter et nytt politisk parti som vil bygge bro til Alternative für Deutschland (AfD).

Det nye partiet blir hetende Die Werte­union (Verdi­unionen), som også er navnet på en konservativ fraksjon i unions­partiene CDU/CSU som ble stiftet i 2017, opplyser Frankfurter Allgemeine torsdag.

Maaßen, som har vært medlem av CDU hele sitt voksne liv, var sjef for den tyske innen­landske etter­retnings- og sikkerhets­tjenesten Verfassungs­schutz fra 2012, men gjorde seg mektig upopulær hos stats­minister Angela Merkel da han i 2016 gikk ut og erklærte at AfD ikke er noe høyre­ekstremt parti og at det ikke er noen grunn til å overvåke partiet.

To år senere, i 2018, gikk Maaßen ut og sa det ikke fantes beviser for medie­rapporter om at høyre­ekstreme hadde jaktet på utlendinger i Chemnitz i Sachsen etter et drap på en tysker som en syrer og en iraker kort tid etterpå ble siktet for. Utspillet satte sinnene i kok hos Merkels koalisjons­partnere i det sosial­demokratiske partiet SPD, som forlangte og fikk Maaßens avgang som sjef for Verfassungs­schutz.

I de senere årene har CDU-ledelsen, også under den nye lederen Friedrich Merz, tatt stadig kraftigere til orde for å ekskludere Maaßen fra partiet. Men nå går han selv i stedet, og det store spørsmålet er hvor mye av CDU som vil skalle av til det nye partiet, som altså vil samarbeide med AfD, der man også risikerer at noen velgere vil gå over til Maaßen.

Ifølge Maaßen, som skal stifte det nye partiet i Erfurt den 20. januar, har CDU-leder Friedrich Merz fortsatt den venstrevridde linjen til Merkel, i strid med forventningene til de 4000 medlemmene i CDU-fraksjonen Werteunion.

I en meddelelse til det tyske nyhets­byrået Deutsche Presse-Agentur (DPA) torsdag sier Maaßen at Werte­union som parti tar sikte på å stille til delstats­valgene som i september i år skal finne sted i Sachsen, Brandenburg og Thüringen, tre av Tysklands østlige delstater, der AfD er det største partiet på menings­målingene.

Det truer med å redusere CDUs politiske vekt i disse delstatene, noe som kan bane vei for en eller flere delstats­regjeringer med AfD som det dominerende partiet.

Bodo Ramelow, som er statsminister i delstaten Thüringen og representerer ytre venstrepartiet Die Linke, sier at han er svært bekymret for at Maaßens nye parti kan bygge en plattform mellom CDU og AfD, skriver Frankfurter Allgemeine.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.