CDU-politikeren Friedrich Merz under et intervju med Reuters i Berlin den 14. januar 2020. Foto: Annegret Hilse / Reuters / Scanpix.

Beslutningen som CDU i Thüringen har fattet om å støtte en rødgrønn regjering i delstaten for å isolere AfD, skaper reaksjoner sentralt i partiet.

CDU-folk i Thüringen som stemmer for at Die Linke-politikeren Bodo Ramelow skal fortsette som ministerpresident i delstaten, opptrer i strid med det partiet har besluttet, sier CDUs generalsekretær Paul Ziemiak ifølge Die Welt.

Også Friedrich Merz, som er den mest konservative blant favorittene til å erstatte avtroppende CDU-leder Annegret Kramp-Karrenbauer, reagerer:

«CDU Thüringens beslutning om å velge Ramelow som ministerpresident for en tid, skader CDUs troverdighet i hele Tyskland», sier Merz til Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Jens Spahn, som i likhet med Merz har ambisjoner om lederjobben i partiet, er likeledes bekymret på partiets vegne:

«Som parti er vi i en tillitskrise. Den siste vendingen i Thüringen koster enda mer tillit. Nå dreier det seg om substansen i partiet vårt – ikke bare i Thüringen», twitrer helseministeren.

Spahn tar til orde for et «hurtig nyvalg» – noe CDU i Thüringen konsekvent avviser

CDU Berlins leder Kai Wegner er heller ikke nådig: At CDU velger en ministerpresident fra venstresiden er en «historisk dumhet», sier han.

CDUs dilemma fremstår i øyeblikket som umulig, og kritikerne gir ikke selv noen svar: Skal man velge AfD eller venstresiden? Spørsmålet splitter CDU i Thüringen, og truer med å gjøre det samme nasjonalt. Partiets kattepine fortsetter, og det er vanskelig å se enden på den.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.