Annegret Kramp Karrenbauer  og Angela Merkel i samtale under CDUs partikongress i November, 2019. Foto: Matthias Rietschel/Reuters/NTB Scanpix

Leder Annegret Kramp-Karrenbauer i Det kristendemokratiske partiet (CDU) trekker seg fra kandidaturet til å etterfølge Angela Merkel som forbundskansler.

Kramp-Karrenbauer vil også trekke seg som partileder i sommer, ifølge en talsperson for CDU. Det skal hun ha fortalt partiet mandag.

Hun tok over som partileder i CDU da Merkel gikk av i 2018 og blir ofte omtalt som AKK.

Merkel har nærmest utpekt 57-åringen, som er Tysklands forsvarsminister, til å overta som partiets statsministerkandidat i valget i 2021.

Kramp-Karrenbauer har til tider vært i hardt vær, og hun har tidligere blitt kritisert også av egne partifeller for å være vag og retningsløs.

Siden hun avløste Merkel som partileder, har CDU tapt stemmer til De grønne og høyrenasjonalistene i Alternativ für Deutschland (AfD) i delstatsvalget i Thüringen. I april i fjor ble hun sterkt kritisert for en malplassert vits om toaletter til transkjønnede.

CDU mottok nylig krass kritikk, også fra Merkel, for å ha støttet AfD i valget av Thomas Kemmerich som ministerpresident i delstaten Thüringen. Dagen etter gikk Kemmerich av. CDU og resten av de etablerte tyske partiene samarbeider generelt ikke med AfD, som er blitt anklaget for å ha rasistiske holdninger.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=”280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=”282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.