Det ble mest «Weinen» og ikke så mye Weinberg for CDU ved delstatsvalget i Hamburg. Foto: REUTERS/ Foto: Fabian Bimmer / Reuters / Scanpix.

Søndag var det valg til ny delstatsforsamling i Hamburg, og den store vinneren ble det sosialdemokratiske partiet SPD, som fikk hele 39 prosent av stemmene. Hamburg forblir med det en solid skanse for SPD, som sliter med historisk lav oppslutning på landsbasis, men tradisjonelt har stått sterkt i denne nordlige delstaten.

Det var knyttet en viss spenning til om De grønne ville være i stand til å utfordre SPD i Hamburg, men med 24 prosents oppslutning for De grønne vant sosialdemokratene den duellen overlegent.

For det kristelig-demokratiske partiet CDU ble resultatet derimot katastrofalt, med kun 11 prosent av stemmene.

Dette er det verste resultatet for CDU i et delstatsvalg på nesten sytti år, og bekrefter inntrykket av en dyp krise for partiet etter det politiske spillet om delstatsregjeringen i Thüringen, som toppet seg med kunngjøringen om at partileder Annegret Kramp-Karrenbauer trekker seg.

AfD gikk tilbake sammenlignet med delstatsvalget i Hamburg i 2015, men med 5,3 prosent av stemmene holdt partiet seg over sperregrensen, og er med det fremdeles representert i delstatsforsamlingen i Hamburg, som altså domineres fullstendig av de rødgrønne.

Ytre venstrepartiet Die Linke (9,1 %) og fridemokratiske partiet FDP (5,0 %) er også representert i delstatsforsamlingen, der SPD og De grønne til sammen vil få mer enn to tredjedeler av mandatene.

Die Welt skriver mandag formiddag at CDU nå planlegger et ekstraordinært landsmøte i Berlin den 25. april eller 9. mai, hvor ny partileder skal velges.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.