Bodo Ramelow under møtet i Thüringens delstatsforsamling i Erfurt den 5. februar 2020, der et flertall vraket ham som ministerpresident til fordel for Thomas Kemmerich, som trakk seg kort etter. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / Scanpix.

I den tyske delstaten Thüringen er de fire partiene Die Linke, SPD, De grønne og CDU blitt enige om at det skal holdes nytt valg til delstatsforsamlingen den 25. april 2021.

I mellomtiden skal Die Linke-politikeren Bodo Ramelow igjen fungere som ministerpresident i Thüringen, melder Frankfurter Allgemeine.

Til tross for at den gamle regjeringskoalisjonen hans bestående av venstresiden nå er i mindretall, fortsetter altså Ramelov i vervet han forlot etter at et flertall i delstatsforsamlingen bestående av CDU, FDP og AfD hadde valgt FDP-politikeren Thomas Kemmerich til ny ministerpresident den 5. februar.

Denne allerede forsinkede avklaringen av regjeringsspørsmålet i Thüringen, som holdt valg til delstatsforsamlingen høsten 2019, ble kortvarig. Reaksjonene på samarbeidet med AfD skapte bestyrtelse internt i CDU, og Angela Merkel forlangte resultatet omgjort.

Enden på det hele er altså at CDU inngår i det parlamentariske grunnlaget for en delstatsregjering ledet av et ytre venstreparti.

De fire partiene som nå er enige om veien videre, har inngått en såkalt «stabilitetspakt» som skal forhindre at AfD får muligheten til å være tungen på vektskålen i noen som helst politiske beslutninger i delstaten

Dette trekket minner om den svenske decemberöverenskommelsen (DÖ) fra 2014, der Sverigedemokraterna (SD) ble frosset ut fra den politiske prosessen på tilsvarende måte.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her. Nå satt ned fra 395 til 250 kroner!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.