Nytt

Statsminister i delstaten Thüringen Bodo Ramelow (Die Linke) og toppkandidat for AfD i Thüringen Björn Höcke. Fotografier: Jan Woitas / DPA / Scanpix og Ronald Wittek / EPA / Scanpix.


Velgerne i den tyske delstaten Thüringen har søndag gått til urnene for å velge nytt delstatsparlament, og valgdagsmålinger viser klart at det politiske landskapet i Thüringen er polarisert.

Det venstrepopulistiske partiet Die Linke er for første gang blitt det største partiet i et delstatsvalg, med en oppslutning estimert til 30,8 prosent, skriver Die Welt. Høyrepopulistiske Alternative für Deutschland (AfD) er i henhold til prognosene nest størst med 23,6 prosent.

CDU er tredje størst, og faller fra 33,5 prosent til 21,9 prosent, mens sosialdemokratiske SPD er helt ned på 8,2 prosent.

Grafikk: Die Welt.

Spørsmålet er hva slags koalisjon som kan danne delstatsregjering i Thüringen etter valget. Et estimat av mandatfordelingen i delstatsparlamentet ser slik ut:

Grafikk: Die Welt.

Den sittende delstatsregjeringen bestående av Die Linke, SPD og de grønne har ikke lenger flertall i delstatsparlamentet.

AfD, CDU og det fridemokratiske partiet FDP kan i teorien danne en flertallskoalisjon, men det vil trolig sitte langt inne. Samtidig er det også usannsynlig at FDP vil danne parlamentarisk grunnlag for en fortsatt venstreregjering i Thüringen. Den politiske situasjonen i delstaten er altså inntil videre uavklart.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.