AfD-leder Alice Weidel under en debatt i Forbundsdagen i Berlin den 4. juli 2018. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / Scanpix.

Alternative für Deutschland (AfD) ligger i år an til å gjøre det svært bra ved valgene til delstatsparlamentene i Sachsen, Thüringen og Brandenburg, som alle ligger i det som var Øst-Tyskland før gjenforeningen i 1990.

I to av delstatene ligger det sosialdemokratiske partiet SPD nærmest an til å bli eliminert. AfD vil dermed ta over rollen som det andre store folkepartiet i den østlige delen av Tyskland.

Det går frem av en analyse fra instituttet Wahlkreisprognose i Berlin som er omtalt i Die Welt.

I Sachsen er det valg til delstatsparlamentet den 1. september, og ifølge analysen ligger det kristelig-demokratiske partiet CDU an til å bli størst med 31 mandater. Men hakk i hæl følger AfD med 25 mandater. De grønne vil i henhold til prognosen få tre mandater, Die Linke ett og SPD ingen.

Delstatens statsminister Michael Kretschmer (CDU) må innstille seg på et svært tett løp i sin valgkrets, Görlitz II: Ifølge prognosen leder han bare med ett prosentpoeng på AfD-kandidaten.

27. oktober er det Thüringens tur til å velge nytt delstatsparlament, og der forventes CDU å vinne 29 mandater, AfD 9, Die Linke fem og SPD ett.

Siste skanse for SPD i det tidligere Øst-Tyskland er delstaten Brandenburg, som har valg 1. september. Her ligger sosialdemokratene an til å vinne 19 mandater, mens CDU forventes å få 13 og AfD 11.

Med 20,5 % av stemmene ble SPD klart større enn AfD ved forrige valg til Forbundsdagen i september 2017, mens AfD endte på 12,6 %. Ved neste valg, som må holdes innen oktober 2021, kan rekkefølgen ende med å bli byttet om.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.