Sakset/Fra hofta

I Brandenburg har AfD tatt seg den frihet å bruke sosialdemokraten og tidligere forbundskansler Willy Brandt i sin valgpropaganda, til SPDs store forargelse.

I likhet med mange andre, europeiske land, skjer det noe med det tradisjonelle partimønsteret også i Tyskland. Etter krigen har den konservative unionen CDU/CSU eller det sosialdemokratiske partiet SPD, sammen med respektive støttepartier, vekslet om å ha regjeringsmakten. Dette topartisystemet har i de senere år nærmest brutt sammen, og hovedårsaken er primært fordi Willy Brandts og Gerhard Schröders gamle parti SPD opplever stor tilbakegang .

SPD lekker hovedsakelig velgere som en sil til Die Grüne (De grønne) samt Alternative für Deutschland (AfD). AfD samler også misfornøyde CDU/CSU-velgere om sine hjertesaker som innvandring og tradisjonelle familieverdier.

I høst er det landdagsvalg til parlamentene i tre av Tysklands 16 delstater (Länder), henholdsvis Brandenburg, Sachsen og Thüringen som alle ligger i det tidligere Øst-Tyskland. Etter meningsmålingene å dømme kan valgene komme til å by på et politisk jordskjelv.

I det som tyske medier omtaler som en sjokkmåling i Brandenburg, får AfD en oppslutning på 21% og blir dermed det største partiet i delstaten. Deretter følger CDU med 18%, SPD med 17%, Die Grüne med 16% og Die Linke (radikale venstre) med 14%. I Brandenburg har AfD tatt seg den frihet å bruke sosialdemokraten og tidligere forbundskansler Willy Brandt i sin valgpropaganda, til SPDs store forargelse.

I Thüringen ligger Linke og AfD skulder ved skulder med henholdsvis 25% og 24% oppslutning på meningsmålingene. Deretter følger CDU på tredjeplass med 21%, Die Grüne med 11% og SPD med magre åtte – 8 – prosents oppslutning.

Situasjonen i Sachsen er at CDU ligger litt foran AfD med hhv. 28% og 25%. Die Linke får 16%, Die Grüne 12% og også her får SPD bare åtte prosents oppslutning på meningsmålingene.

Står disse målingene seg noenlunde også på valgdagen, vil det få ringvirkninger på nasjonalt nivå i Tyskland og sannsynligvis også på landets rolle som stabil faktor i EU.