Nytt

Valg i Brandenburg og Sachsen 1. september 2019. AfD kan få mange stemmer. (AP Photo/Markus Schreiber)

Sachsen og Brandenburg, som ligger i det tidligere DDR, avholder delstatsvalg idag. 5,6 millioner velgere kan avgi stemme ved valget. Alternativ for Tyskland (AfD) har stor oppslutning i begge delstatene. I Sachsen gir meningsmålingene dem 25 prosent oppslutning, det dobbelte av hva de har idag. Kristeligdemokratene CDU, har vært størst i Sachsen siden gjenforeningen i 1990. De forventes å gå ned fra 40 prosent til 30 prosent.

I Brandenburg er det sosialdemokratene (SPD) som trues av AfDs fremgang. De måler begge 21 prosent før valget idag.

Selv 30 år etter gjenforeningen er det fremdeles store klasseskiller mellom øst og vest i Tyskland og mange i det tidligere Øst-Tyskland føler seg som annenrangs borgere. Og mange føler at det ikke var noen egentlig gjenforening, men en overtakelse av landet. De har riktignok mer penger i øst enn de hadde før, men inntektsnivået er fremdeles kun 82 prosent av vest og produksjonen er lavere. Ingen store selskaper har hovedkontor i øst og den nye grønne politikken stenger mange arbeidsplasser i øst, noe AfD forsøker å hindre. Dette har bidratt til å øke AfDs oppslutning.

Den store politiske endringen i øst får konsekvenser for hele Tyskland. Det kan bli vanskelig å danne nye koalisjoner hvis tilbakegangen for CDU og SPD blir så stor som det forventes. En kraftig fremgang for AfD vil true Merkels koalisjon med SPD.

The Sunday Times

Kjøp T-skjorten «kronisk norsk» fra Document her