Mediene veksler mellom å bagatellisere fremgangen eller male fanden på veggen. Begreper som høyreradikale og ytre høyre skal fortelle leserne at AfD er uspiselig. Toppkandidat for AfD i Oranienburg må drive kampanje med en plakat i bakgrunnen satt opp av borgermesteren: Nie Wieder, Aldri mer! en klar referanse til nazismen. Det er ikke sikkert plakaten har den tilsiktede virkning. Foto: Gregor Fischer/Reuters/Scanpix

Alternativ for Tyskland gjør et brakvalg i de tyske delstatsvalgene søndag: En dobling i Brandenburg og nesten tredobling i Sachsen.

AfD lå ved midnatt an til 23,5 i Brandenburg, en oppgang på 11,3. I Sachsen lå partiet an til 27,8, opp 18,1.

Ifølge de tyske TV-kanalene ARD og ZDF viser de første prognosene for Brandenburg at Sosialdemokratene (SPD) får 26,5 prosent av stemmene, mens Alternativ for Tyskland (AfD) får 22,5 prosent av stemmene.

Det er i så fall tilnærmet en dobling for AfD siden forrige valg, mens SPD faller ned 5,4 prosentpoeng, fra 31,9 prosent. SPD er likevel fortsatt det største partiet i delstaten. Angela Merkels parti Kristeligdemokratene (CDU) ligger foreløpig på tredjeplass med 15,5 prosent av stemmene – det er en nedgang på 7,5 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2014.

Også i Sachsen, hvor CDU har vært størst siden gjenforeningen i 1990, går AfD betydelig fram. Der viser prognosene at partiet får rekordhøye 27,8 prosent av stemmene, mens CDU får 32,5. Det er 6,9 prosentpoeng ned siden forrige valg – og CDUs dårligste resultat i delstaten siden gjenforeningen.

Krever omvalg

Leder for AfD i Sachsen, Jörg Urban, sier imidlertid at partiet vil kreve omvalg fordi delstatsmyndighetene tvang partiet til å kutte antall kandidater på valglisten fra 61 til 30 før valget. Ifølge delstatsmyndighetene tilfredsstilte ikke partiet de formelle kravene, mens lederen har varslet rettslige skritt for en ny vurdering av listekuttet.

Valgdeltakelsen var vesentlig høyere i begge delstatene enn ved forrige valg. I 2014 stemte kun 49,1 prosent av innbyggerne i Sachsen, mens 65 prosent deltok i årets valg. I Brandenburg økte valgdeltakelsen fra 47,9 prosent i 2014 til 60 prosent i år.

Ministerpresident Michael Kretschmer fra vinnerpartiet CDU mener valgresultatet er en seier for et «vennlig Sachsen», og sier han er optimistisk med tanke på å forme en ny delstatsregjering, til tross for at det fremdeles er uklart hva slags koalisjon han kan danne. Både CDU og SPD har kategorisk avvist et mulig samarbeid med AfD som de mener viser «antidemokratiske tendenser». (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.