Kristendemokratene i CDU gjorde et brakvalg da velgerne i Tysklands hovedstad gjorde et nytt forsøk på å velge hvem som skal styre Berlin de neste årene.

Konservative CDU, som i årevis har vært i opposisjon i Berlin, gikk fram med hele 10 prosentpoeng til 28 prosents oppslutning i søndagens valg, ifølge de siste prognosene.

Sosialdemokratene i SPD måtte nøye seg med 18,4 prosent, noe som er historisk lav oppslutning for partiet til statsminister Olaf Scholz i Berlin.

Resultatet plasserer SPD på tredjeplass i valget, knepent slått av De grønne. De fikk ifølge prognosene 18,5 prosent av stemmene, omtrent like stor andel som de hadde i ryggen før valget.

«Fenomenal suksess»

Det er fortsatt uklart hvordan den nye byregjeringen vil se ut. CDUs ordførerkandidat Kai Wegner kaller valgresultatet en fenomenal suksess.

– Vårt oppdrag er å danne en stabil byregjering, sier han etter at partiet sikret seg sin første valgseier i byen på over 20 år.

Resultatet kan dermed koste SPD-ordfører Franziska Giffey jobben. Hun har erkjent nederlaget og sier velgerne ønsket noe annet. Samtidig håper hun å kunne beholde regjeringsmakten dersom det finnes nok støtte blant koalisjonspartnere.

Erklært ugyldig

Ytre høyresidens Alternativ for Tyskland (AfD) fikk rundt 9 prosent av stemmene, mens markedsliberale FDP falt rett under sperregrensa på 5 prosent, ifølge prognosene.

Om lag 2,4 millioner innbyggere kunne delta i omvalget på ny delstatsforsamling og tolv bydelsutvalg.

En rekke partier klaget på valget som ble holdt i september 2021, og i november i fjor erklærte en domstol i Berlin valget for ugyldig.

Lavere valgdeltakelse

Under det forrige valget gikk valglokalene tomme for stemmesedler, i tillegg til at stemmesedler havnet i feil bydeler. Resultatet var at velgerne måtte stå flere timer i kø.

Valgdeltakelsen var søndag på under 65 prosent. Det er betydelig lavere enn i det opprinnelige valget i 2021, da 75,4 prosent av de stemmeberettigede deltok. Tallene er imidlertid ikke helt sammenlignbare, ettersom det i 2021 samtidig var valg på ny nasjonalforsamling.

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.