Fra en demonstrasjon mot AfD og «for demokratiet» foran rådhuset i Frankfurt den 5. februar 2024. Foto: Michael Probst / AP / NTB.

I Tyskland begynner oppslutningen om AfD å øke igjen etter en tilbake­gang og senere utflating for partiet på menings­målingene siden års­skiftet, da masse­demonstrasjonene mot AfD begynte etter skandale­oppslaget i Correctiv den 10. januar om møtet mellom AfD- og CDU-medlemmer og angivelige høyre­ekstremister i Potsdam i november.

På opinionsinstituttet INSAs siste meningsmåling for Bild får AfD en oppslutning på 19,5 prosent, en økning på et halvt prosentpoeng siden en tilsvarende måling ble offentlig­gjort den 17. februar. Da hadde partiet for første gang på lenge sunket under 20 prosent, som var resultatet av INSAs måling den 3. februar.

Grafikk: Bild

Før artikkelen i Correctiv – et slags tysk svar på en mellomting mellom Filter Nyheter og faktisk.no som har hatt ressurser til å oversette saken til mange språk – lå AfD på 22–23 prosent og hadde en oppadgående trend.

Den trenden ble snudd andre veien med reaksjonene på skandale­oppslaget, som Correctiv etter en nylig retts­kjennelse er blitt dømt til å korrigere, da en domstol fastslo at mediet ikke hadde dekning for påstander om at AfD under Potsdam-møtet planla masse­deportasjoner av innvandrere fra Tyskland.

Men nå viser utviklingen på Poll of Polls tegn til at oppslutningen om AfD igjen er forsiktig økende:

Grafikk: Poll of Polls / Politico.

Dette er dårlig nytt for establishment blant Tysklands politikere og medier, som øynet håp om å desimere AfD kraftig før det viktige EU-valget i juni samt delstats­valgene i Thüringen, Sachsen og Brandenburg til høsten.

AfD ligger i øyeblikket an til å bli nest størst i Tyskland ved EU-valget, og størst i de tre delstatene, som alle tilhørte Øst-Tyskland før gjenforeningen i 1990.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.