Foto: Monika Skolimowska / DPA via AP / NTB.

To ferske meningsmålinger i Tyskland viser dødt løp mellom Alternative für Deutschland (AfD) og det sosial­demokratiske partiet SPD om hvem som er det nest største partiet i landet.

En meningsmåling fra Infratest-Dimap som tirsdag ble offentliggjort av Deutsche Welle, viser at både AfD og SPD, det største partiet i Tysklands regjeringskoalisjon, i øyeblikket har 19 prosents oppslutning. For AfD er dette den største oppslutningen noensinne.

Grafikk: Deutsche Welle.

Det samme styrkeforholdet mellom AfD og SPD går frem av en meningsmåling fra Insa som er offentliggjort av Bild am Sonntag: Også der oppnår begge partier tilslutning fra 19 prosent av de spurte.

AfD har hatt en oppadgående trend det siste året, der oppslutningen har økt med ca. ti prosentpoeng:

Grafikk: Die Zeit.

Oppslutningen om AfD viser store geografiske variasjoner. Partiet har lenge vært størst i regionene som utgjør det tidligere Øst-Tyskland.

Fremgangen for AfD tolkes av flere observatører som et tegn på at en uvanlig svak tysk regjering forsøker å gjennomføre flere upopulære tiltak, ikke minst i klima- og energipolitikken.

Men partiets oppslutning beror også på en konsekvent linje i innvandringspolitikken. Det bekrefter målingen utført av Infratest-Dimap:

Grafikk: Deutsche Welle.

Ingen store norske medier har rapportert om den siste tidens fremgang for Afd på meningsmålingene i Tyskland.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.