AfD-leder Alice Weidel. Stillbilde: YouTube.

 

På en ukentlig meningsmåling fra opinionsinstituttet Emnid som offentliggjøres hos Bild am Sonntag, er Alternative für Deutschland (AfD) for første gang like store som det sosialdemokratiske partiet SPD: Begge har ifølge denne målingen nå en oppslutning på 17 prosent.

Det er en fremgang på tre prosentpoeng for AfD og en tilbakegang på to prosentpoeng for SPD. Også unionspartiene CDU/CSU går to prosentpoeng tilbake, men forblir størst med 30 prosents oppslutning. Regjeringens «storkoalisjon» har dermed kun 47 prosent av velgerne bak seg.

Det rød-grønne ytre venstre er nå til sammen klart større enn sosialdemokratene, en tendens som også gjør seg gjeldende utenfor Tyskland.

Denne fremgangen for AfD skjer altså under ledelse av Alice Weidel, som personlig illustrerer noe av hva den nye konservative bølgen handler om.

Weidel er selv lesbisk, men tilhører et parti som er motstander av homofilt ekteskap og ditto adopsjon. Konservative er i praksis svært tolerante, og de som ikke nødvendigvis lever konservativt på alle punkter, er i praksis langt fra alltid selvopptatte.