Krisen vil ingen ende ta for Tyskland sosialdemokratiske parti SPD, som ser ut til å gå samme vei som søsterpartier Vest-Europa rundt: nedover.

I en meningsmåling som ble offentliggjort fredag får SPD kun oppslutning fra 16 % av de spurte. Det svarer til tapet av hver femte velger siden valget til Forbundsdagen i september, hvor resultatet på 20,5 % var det dårligste i partiets historie.

SPD ville dermed ha ligget an til å miste 33 av sine 153 representanter, skriver Die Welt. Under ledelse av Gerhard Schröder fikk partiet til sammenligning 40,9 % av stemmene ved valget til Forbundsdagen i 1998.

Krisen for SPD, og fremgangen for Alternative für Deutschland (AfD), har en slående geografisk dimensjon: Ifølge den seneste meningsmålingen er AfD nå større enn SPD i sju av Tysklands seksten delstater: Bayern, Baden-Württemberg, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen-Anhalt, Sachsen og Thüringen:

Om vi ser bort fra hovedstaden Berlin, betyr det at AfD har gått forbi SPD i hele Sør- og Øst-Tyskland.

Hvilke sjanser har sosialdemokratene i det lange løp til å forbedre denne situasjonen, når alt ligger an til at de må administrere konsekvensene av sin egen politikk i noen år til?

 

Bestill Douglas Murrays bok fra Document Forlag her!